Вкусът на празника

08.02.2018
0
60697

 

В 10-и брой на BILLA Кулинариум се готвим за празник. Най-светлият от християнските –  Великден.

Възкресение е празник на духа над тялото, призив за търсене на истината и създаване на добрини. За търсещите опрощение – да им бъде дадено, за да живеят в душевен мир и благодат.

 


Подготовката за празника е вълнуваща и започва отрано.
Масата трябва да е украсена красиво и на нея да присъстват всички символи на Великден – козунак, шарени яйца, пролетни салати и агнешко месо. Яйцата са символ на новия живот, на раждането на човека от природата.

Обредният сладък хляб
– козунакът – започва да се меси в България за този ден някъде преди около век. Украсява се с кръст, здравец или червени яйца. По света приготвят сходни или поднасят други десерти.

И тъй като християнската традиция
представя Исус като божи агнец, на празничната маса, особено в България, се поднася печено агнешко бутче или плешка.

На страниците на BILLA Кулинариум
ще намерите всичко необходимо за вашия неделен великденски обяд. Започнете със свежи пролетни салати от маруля, спанак, киселец, магданоз, репички, краставица, пресни лук и чесън, в които нежно да скриете резенчета варени яйца.

Продължете с агнешка плешка с билкова коричка или бутче,
готвено във вино и поднесено с чушки, маслини и ароматно масло. От дреболийките може да приготвите сочен омлет с мерудии или да изненадате всички с агнешко с картофи, поднесено в бохча.

Козунакът тази година
нека да е с деликатен аромат на ром. А най-ентусиазираните могат да приготвят великденска торта със сметана и бял шоколад.

Сигурни сме, че ще намерите точните рецепти за вашия вкус.
И нека празникът да бъде светъл!



Коментари (0)

148 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: