Японски стил

28.06.2016
0
100698

Въпреки положения огромен труд, японската градина изглежда така, сякаш никога не е докосвана от човешка ръка, но създаването й е едновременно сложна наука и изящно изкуство.

Днес градини, изградени в традиционен за източната култура стил, могат да бъдат видени по цял свят в частни дворове, обществени паркове и ботанически градини. В Страната на изгряващото слънце дворовете на манастири и храмове са се превърнали в емблеми на местната култура, привличащи туристи от цял свят. Изработван в течение на хилядолетия, японският стил в създаването на градини спазва простия принцип да имитира природата, а градинарят създава чудеса с помощта на четири елементарни средства: земя, камък, вода и зеленина.

Символиката в градинския дизайн
От древни времена в японските традиции има специално отношение към морето. Водата като елемент на градинския дизайн има внушителен заряд. Освен декоративно значение, тя притежава и първичната сила да поражда живота и заема централно място не само в легендите, но и в градините под формата на голямо и спокойно езеро.

Море, острови и мостове
Често водата се пресъздава чрез насипване и подравняване на дребни камъчета. Насипаните камъчета се обработват с гребло, за да се получи рисунък, имитиращ вълни и течения. В тези „сухи езера“ островите са заменени с едри камъни, подредени според легендите, като всеки има собствено наименование и значение.

Борът символизира дълголетие и щастие
Растенията в японските градини са дълбоко обвързани с духовното развитие и живота на човека. Водещият силует в композицията е борът. Като вечнозелено дърво той символизира дълголетието и щастието. Цъфтящите дървета – вишни, ябълки и сливи, са алюзия за прераждането и пробуждането за нов живот след дългата зима. Бамбукът изразява силата на живота и устойчивостта на всякакви трудности и промени. Ранно цъфтящите нарциси са единствените цветя, използвани в градината – предвестник на пролетта и неми свидетели на вечната смяна на сезоните.

Багри и нюанси
Багрите в японската градина не се набиват на очи. Преобладаващият цвят е тъмната зеленина на боровете. Всички други багри се използват умерено и краткотрайно, за да подсилят дизайна на уникалния пейзаж. Вместо да подчертават всеки квадратен метър от градината, японците създават прикрита красота и оставят останалото на въображението и находчивостта на посетителя.

 



Коментари (0)

Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: