За строен силует на всяка възраст

20.06.2017
0
103716

„Противоположностите се привличат“ гласи известната максима и в подкрепа на това твърдение налице са безброй примери. Ако ги потърсим в кулинарен план – с елемент на изненада ще открием например, че любимото на хиляди по цял свят лакомство – вездесъщият шоколад – вече отдавна далеч не е само сладък. На пазара сега се предлага солен шоколад, че дори и лют чили-шоколад, а в различните краища на света с наслада похапват шоколад с бира, черен шоколад с водка, хайвер, намазан върху шоколадова бисквитка...

И ако казанато дотук не ви учудва
– то най-вероятно или за вас няма тайни в света на „сладките“ изкушения, или сте готови да се доверите на нестандартни и дори нелогични комбинации във всякакъв аспект.

Точно такава е и на пръв поглед взривоопасната комбинация
от горчив портокал и люти чушки, например, или горчив портокал и гуарана, която не ви съветваме да опитвате на вкус, но благодарение на която дамите ще открият верен съюзник в борбата с излишните килограми, защото това са едни от съставките в хранителните добавки ЕС-ЛАЙН – две специално разработени системи за стройна линия – както след 20, така и след 40 години.

Съставките в продукта ЕС-ЛАЙН съвсем не са избрани случайно
– всяка от тях притежава определени достойнства и посвоему допринася за поддържане на оптимално телесно тегло, за изгарянето на калории и мазнини и за нормалната концентрация на глюкоза в кръвта.

Най-общо ПОРТОКАЛИТЕ могат да бъдат класифицирани
в 2 големи основни категории – сладки и горчиви. Сладките са подходящи за директна консумация или кулинарна обработка. Другият вид портокали обаче са прекалено горчиви, за да се ядат сурови – могат да се използват за приготвяне на сладка и мармалади. Служат също и за ароматизиране на ликьори като „Гранд Марние“ и „Коантро“, а освен това влизат в състава и на различни етерични масла. Пара-синефрин е природен източник на синефрин, който се съдържа в горчивия портокал – засилва метаболизма и разхода на калории, увеличава енергията, издръжливостта и концентрацията.

Какво представлява усещането за ЛЮТО?
Това определено не е конкретен вкус, а по-скоро се изразява във въздействие върху рецепторите ни за топлина и болка. Без да повишава телесната ни температура, лютото дразни рецепторите за топлина, което води до подобряване на кръвообращението и създаване на усещане за затопляне. Също така лютото дразни устната лигавица, което пък стимулира рецепторите ни за болка, а от там и за възприемане на различни вкусове. Вследствие на това тялото ни мобилизира голямо количество „болкоуспокояващи“, между които и ендорфини, което на практика означава, че хапвайки люто ние заменяме болката срещу нещо като опиянение, поради което мнозина любители на пикантните ястия твърдят, че са истински зависими от лютото, тъй като неговият „вкус“ провокира усещане за болка, което пък кара тялото ни да отделя от хормона на щастието (ендорфин) и така превръща лютия вкус в нещо като наркотик, към който неусетно се пристрастяваме.

Любопитен факт е,
че веществото капсаицин, което е причината, определени сортове чушки да са ужасно люти, не се усеща от птиците. Защо обаче хората обичат люто? От една страна по изцяло практични причини – хапването на люто отваря порите по кожата на цялото ни тяло и ни кара да се потим, а в страните с горещ климат това е изключително важно, защото така тялото ни се охлажда. Това обяснява от една страна, защо почти навсякъде, където е много горещо, кухнята е доста пикантна. Втората причина вероятно се крие във факта, че лютите субстанции пречат на развитието на бактерии. Капсаицинът допринася за засилване на процеса на изгаряне на мазнини, потиска апетита и изгаря калориите, като подпомага трансформацията на някои храни в топлина.

Защо пари КОПРИВАТА?
За самото растение това е защитен механизъм, въпреки който обаче близо 50 вида пеперуди се хранят с коприва. По стеблото и долната страна на листата й има малки косъмчета с много твърди и накъсани краища, които при докосване влизат в кожата и се чупят, което предизвиква зачервяване и болезнено парещо усещане, заради съдържащата се в тях мравчена киселина. И въпреки това връхчетата на „желязната лейди“ се радват на завидно кулинарно внимание, а наред с признатите вкусови качества, копривата може да се похвали и с редица полезни въздействия върху човешкия организъм, благодарение на витамините, желязото, калция и минералите, които се съдържат в листата на растението. Копривата има доказан кръвоспиращ и антианемичен ефект, а също и диуретично действие, чрез което спомага за извеждане на излишните течности от организма.

Името й произхожда от думата „игла“,
като най-вероятно кръстникът й е имал предвид острата болка от опарването, което наподобява убождане. Други пък свързват това наименование с факта, че в миналото (още преди появата на лена), растението е служело за конец. В днешно време Непал е единствената страна, в която се произвежда плат от коприва. Твърди се, че този плат е леко лъскав и е по-фин и мек от египетския памук, като достойно може да конкурира китайската коприна. Тъй като влакната на копривата са кухи и съдържат в себе си въздух, тя има добри изолиращи свойства. В зависимост от начина на обработка от тях може да се получи топлеща материя за зимата или много тънка, охлаждаща материя за лятото.

ГУАРАНА – полезната алтернатива на кафето
Ефектите от приема на гуарана се дължат основно на съдържащия се в растението кофеин. Установено е, че в гуарана се съдържат 3-4% кофеин, в сравнение с кафеените зърна, където процентът е 1-2%. Гуараната се прилага за загуба на телесно тегло, за увеличаване на физическата издръжливост и либидото, като стимулант за намаляване на умората. Подобно на повечето кофеин-съдържащи храни и напитки, гуарана е отличен източник на енергия.

Всички тези интересни, любопитни и полезни качества
на част от най-важните съставки в хранителната добавка ЕС-ЛАЙН се съчетават по неповторим начин в здравословна формула, на чиято помощ и подкрепа нежната половина от човечеството винаги могат да разчита във вечната битка с наднорменото тегло.

Системата за отслабване ЕС-ЛАЙН ни помага да бъдем жизнени, енергични и винаги в отлична форма, като:
● засилва метаболизма
● оказва антиоксидантен ефект
● ускорява разхода на калории
● поддържа нормална концентрация на холестерол и триглицериди
● намалява високите нива на инсулин след хранене
● намалява апетита
● повишава жизнеността, енергията и либидото
● подобрява концентрацията и намалява умората.

Прости правила за оптимален резултат
За да се чувствате добре и да не страдате от йо-йо ефекта при отслабване, е важно да водите здравословен начин на живот, като се стараете да не се връщате към вредните си привички:
движете се повече – ходете пеша, спортувайте, танцувайте, карайте колело;
ограничете калоричните храни – хапвайте повече плодове и зеленчуци и избирайте суровите и печените, пред пържените храни; намалете захарта и консумацията на ядки;
пийте вода – ограничете до минимум газираните напитки и твърде сладките плодови сокове;
борете се със стреса – научете се да комбинирате правилно работа с почивка; намерете си хоби; не отлагайте срещите с приятели – най-приятния начин да се заредите с положителни емоции;
Започвайте и завършвайте деня си с усмивка!



Коментари (0)

248 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: