Твърди се, че родината й е Индия, но най-популярна е в Русия, където е известна под името „гречка“. Руските селяни отлично познавали нейните свойства и дори измислили за нея поговорката „Не е страшен студът навън, когато на котлона къкри каша от гречка“.
В България елда се консумира главно от вегетарианци, тъй като е чудесен заместител на месото. Отговорът на въпроса, как малките зрънца са способни да заместят сочната пържола се крие във факта, че елдата съдържа наситени, лесно разтворими и усвоими белтъчини. Освен богатото съдържание на белтъчини, тя е източник и на протеини, мазнини, витамини А, C, B, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и на органични киселини (лимонена и ябълчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини. В нейния състав липсва глутен. Да не забравяме и за голямото количество фибри, което я превръща в полезна храна и за децата.
Може да се консумира подсладена или подсолена, като гарнитура към различни меса или зеленчуци, а също и като десерт, в комбинация с много плодове – изборът е голям. Препоръчително е да се съхранява за по-кратък период от време, затворена в стъклен или в керамичен съд.
6. |
Изпрати
лично съобщение |
08.03.2022 И аз я предпочитам, много е полезна!
|
5. |
Изпрати
лично съобщение |
19.03.2016 И вкъщи я консумираме също. Много полезна и е страхотна за следобедна закуска за бебе/след 6-7месец/ сварена и след това пасирана с банан или ябълка.
|
4. |
Изпрати
лично съобщение |
27.02.2016 Елдата е много полезна и се консумира ежедневно почти в нашето семейство.
|
3. |
Изпрати
лично съобщение |
18.02.2016 да
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
18.02.2016 да
|
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...