Защо да пием чай от мента

02.01.2023
0
13340

Едва ли има човек, който да не може да разпознае чистия и свеж вкус на мента. Откриваме го на толкова много места – от бонбоните до любимото мохито. Ех, мохито! До лятото забравяме за него, а с идването на студеното време предпочитаме напитката от мента да е гореща.

Знаехме, че ментовият чай има успокояващо действие, но това съвсем не е всичко.

Листата от мента съдържат известно количество минерали, включително магнезий, калий, желязо, цинк и селен, пише Shape в специална статия, посветена на полезните свойства на чая от мента. В тях се съдържат и антиоксиданти, като флавоноиди и фенолни съединения.

Истинското богатство обаче е ментолът, който е отговорен за много от ползите за здравето на ментовия чай. Ето кои са те:

  • Бори се с лошия дъх 

Това го знаят и децата, неслучайно повечето дъвки и пасти за зъби са именно с аромат на мента.

  • Идеален е преди лягане

Чаят от мента е идеалната напитка преди сън. Подобно на други билкови чайове, напитката не съдържа кофеин, което означава, че няма да попречи на съня ви, дори ако го пиете през нощта.

  • Намалява риска от хронични заболявания

Както споменахме, ментовият чай е източник на антиоксиданти. Това включва фенолни съединения, флавони и витамин С, а именно те неутрализират вредните свободни радикали и ни помагат да намалим риска от различни хронични заболявания.

  • Подобрява храносмилането

Чаят от мента потиска болката в стомаха, бори се с киселините и като цяло подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт. Успокояващото и противовъзпалително действие на ментола в ментата облекчава гаденето, което често се дължи на възпаление на червата.

  • Облекчава болката

Заедно с успокояващото действие върху стомашно-чревния тракт, ментолът в ментата влияе добре и при мускулните спазми и има болкоуспокояващ ефект. Това го прави подходящ при менструалните болки, при главоболието и др.

  • Действа добре при запушен нос и възпалено гърло

Друго предимство на чая от мента е способността му да отпушва носа, да подпомага отхрачването и да облекчава болките в гърлото. Дори само вдишване на пара от горещ ментов чай има този ефект.

Потенциални рискове: В редки случаи чаят от мента може и да не е безопасен. Това са алергия към мента, гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) и др.

Сушени или пресни листа?

Няма никакво значение. Ако решите да замените пакетчетата с пресни листа, просто ги изплакнете под течаща вода, след това ги сложете в чайника с гореща вода и варете 5 минути. Точният брой листа зависи от техния размер и вашите предпочитания, но 10 листа на чаша са напълно достатъчни.

Други варианти:

  • Пийте го студен. Няма нищо по освежаващо и утоляващо жаждата. Ние го обичаме с кубчета лед, но ако се притеснявате, че чаят ще се разводни, можете да накисвате листата по-дълго.
  • Добавете го към зеления чай. Така ще имате още по-полезна и свежа напитка. 
  • Подсладете го. Добавете малко кленов сироп, мед или кокосова захар, за да подобрите вкуса му.

Снимки: 

Instagram: aligned_healing_center_ и  sarahs_little_garden_



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: