Ледени близалки с бъз и плодове

Красиви и разхлаждащи
Източник: Бон Апети
Дата: 08.08.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 мл сироп от бъз (светъл)
100 г боровинки
100 г малини
1/2 лимон
2 стръка мента

Бон Апети препоръчва:
Черният бъз е храст или ниско дърво, което достига около 3 м височина. Стъблото и клоните са сиво-кафяви, с тънка грапава кора. Листата са срещуположни, назъбени по края, с 3-9 листчета. Има нежни, жълтеникаво-бели цветове, които ухаят много добре. В българската народна медицина цветовете на черният бъз се употребяват за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Той е популярно средство за възстановяване на гласа след упорито пресипване. Ползва се за сваляне на температурата и предизвикване на изпотяване при настинка. Има данни, че е полезен при исхемична болест на сърцето. Може да се консумира и студен. Цветовете съдържат: гликозиди, етерично масло, витамин С, дъбилни и слузни вещества, смоли, органични киселини, следи от алкалоиди. Сиропът от цветове на черен бъз е приготвен по традиционна българска рецепта, като са добавени само натурална захар и лимонена киселина.
Виж повече
 


Начин на приготвяне:
1
Ледени близалки с бъз и плодове
Сиропът от бъз се разрежда с 300 мл студена вода и се овкусява с лимоновия сок.
2
Ледени близалки с бъз и плодове 2
Във формички за сладолед се разпределят малините, боровинките и листенцата мента.
3
Ледени близалки с бъз и плодове 3
Налива се разреденият сироп.
4
Ледени близалки с бъз и плодове 4
Формичките се затварят и се слагат във фризер за около 4 часа, за да стегнат.
5
Ледени близалки с бъз и плодове 5
Ледените близалки се изваждат от формичките и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: