Лятна торта

Сладка феерия от цветове, вкусове и аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 01.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
250 г брашно
140 г захар
200 мл зехтин „Екстра върджин“
100 г сирене „Рикота“
5 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода

за лимоновия крем:
3 лимона
150 г краве масло
150 г захар
4 яйца

за крема с маскарпоне:
500 г сирене „Маскарпоне“
150 г пудра захар
100 г бял шоколад
300 мл животинска сметана
50 мл бренди
10 г бурбонска ванилова захар

за сиропа:
150 г боровинки
100 г захар

за гарниране:
200 г боровинки
200 г малини
200 г ягоди
2 стръка мента


Начин на приготвяне:
1
Лятна торта
Яйцата и захарта за блата се разбиват. Към тях се прибавят зехтинът, рикотата и смесените бакпулвер, сода и брашно. Разбърква се.
2
Лятна торта 2
Тестото се изсипва във форма за торта с подвижно дъно, с диаметър 26 см.
3
Лятна торта 3
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 30 минути и се охлажда.
4
Лятна торта 4
Блатът се реже хоризонтално на три с нож за хляб.
5
Лятна торта 5
Лимоновият крем се приготвя, като кората на лимоните се настъргва в подходяща купа, налива се и сокът, прибавят се две яйца, два жълтъка, захарта и нарязаното на кубчета масло.
6
Лятна торта 6
Съдът се слага на водна баня и се вари при постоянно бъркане, докато се получи крем с консистенцията на пудинг. Кремът се охлажда в хладилник.
7
Лятна торта 7
Боровинките и захарта за сиропа се загряват в касерола, варят се на слаб огън около 5 минути. Оставят се да се охладят.
8
Лятна торта 8
Маскарпонето, брендито и пудрата захар за крема се разбъркват с шпатула.
9
Лятна торта 9
Сметаната се разбива с миксер заедно с ваниловата захар, докато стане на гъст сняг.
10
Лятна торта 10
Маскарпонето се разбърква с накълцания шоколад. Прибавя се и сметаната и се разбърква внимателно.
11
Лятна торта 11
Ягодите се нарязват и се разбъркват с останалите плодове за гарниране. Една част от тях се заделя за украса.
12
Лятна торта 12
Във форма за торта се слага блат, сиропира се, намазва се част от лимоновия крем, поръсва се с част от плодовете, върху тях се слага от крема с маскарпоне, като една част се заделя за заглаждане на стените.
13
Лятна торта 13
Така се подрежда цялата торта, като след третия блат, плодове не се слагат. Тортата се охлажда в хладилник поне за 4 часа.
14
Лятна торта 14
Преди сервиране стените се заглаждат с крем с маскрапоне.
15
Лятна торта 15
Гарнира с останалите плодове и листенца мента.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

20.04.2021
Страхотна стана.
2.
Изпрати
лично съобщение

21.07.2018
Страхотна торта! Благодаря за рецептата!
1.
Изпрати
лично съобщение

20.06.2017
Много приятна и лека торта. Само вместо три сложих два лимона за лимоновия крем.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: