Мусака

Дата: 24.11.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг картофи
600 г кайма смес
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 г пасирани домати от консерва
1 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус
за заливката:
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно
100 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
МусакаЛукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко.
2
Мусака 2Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира
3
Мусака 3Сипва се доматеният концентрат и се разбърква.
4
Мусака 4Прибавят се чубрицата, червеният пипер и доматите.
5
Мусака 5Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън.
6
Мусака 6Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава.
7
Мусака 7При тях се сипва каймата.
8
Мусака 8Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
9
Мусака 9Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите и се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна – около 40 минути.
10
Мусака 10Киселото мляко се разбива с яйцата и брашното.
11
Мусака 11Овкусява се със сол и черен пипер.
12
Мусака 12Мусаката се залива с яйчено-млечната смес.
13
Мусака 13Поръсва се с настърган кашкавал и се запича, докато се зачерви.
Подобни рецепти:
Коментари (86)
86.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2020
За любителите на богатият български вкус прилагам и моята по-екстремна версия на ястието с няколко промени в количеството продукти и леки промени в технологията: - 4-5 глави лук, вместо 1 - 5-6 скилидки чесън, вместо 1 - 500 гр. доматен сос вместо 200 гр. - 2 супени лъжи чубрица, вместо половин супена - 2-3 супени лъжици червен пипер, вместо половин супена - 100 мл. олио, вместо 50 мл. - 3 яйца, вместо 2 - Правя я без допълнителни домати - Сол ползвам само за заливката. В сместта с каймата вместо сол слагам две кубчета зеленчуков бульон - Не добавям черен пипер в сместта - С черен пипер овкусявам обилно нарязаните картофи, както и заливката Така вкуса е доста по-богат. Няма човек, който съм гощавал с мусака да не изкаже възхита и да не поиска още.
85.
Изпрати
лично съобщение

31.05.2020
Вкусно!
84.
Изпрати
лично съобщение

25.10.2019
Много вкусна мусака!
83.
Изпрати
лично съобщение

19.09.2019
Класическа рецепта. Може да се добави щипка канела към каймата. И малко сода бикарбонат към заливката да бухне
82.
Изпрати
лично съобщение

15.09.2019
Ето го и моят резултат :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Людмила Данаилова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Бърза лютеница с мед
Бон Апети коментира рецептата Пиле с лук на фурна
SuperMag коментира рецептата Шарлота с круши
SuperMag коментира рецептата Крекери с мащерка
SuperMag коментира рецептата Норвежки хляб със семена
SuperMag коментира рецептата Джолан чорба
SuperMag коментира рецептата Кифлички с мармалад
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта