Панирани миди с млечен сос

Средиземноморски специалитет по критска рецепта
Източник: Бон Апети
Дата: 17.07.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг черни миди с черупка (пресни)
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
зехтин за пържене

за панировката:
70 г брашно
1 яйце
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. сода бикарбонат
100 мл бира

за соса:
300 г цедено кисело мляко
3 скилидки чесън
2 с. л. сок от лимон
2 с. л. зехтин „Екстра върджин”
50 г орехи
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Панирани миди с млечен сос
Мидите се измиват и почистват.
2
Панирани миди с млечен сос 2
Чесънът се смачква и се запържва за няколко секунди в около 2 с. л. зехтин.
3
Панирани миди с млечен сос 3
Сипват се мидите и се добавя връзката магданоз, без да се реже.
4
Панирани миди с млечен сос 4
Похлупва се и се готви 2–3 минути, докато мидите се отворят, след което се изваждат ядките.
5
Панирани миди с млечен сос 5
Панировката се приготвя като се смесват брашното, содата, солта, бирата и яйцето и се разбърква.
6
Панирани миди с млечен сос 6
Мидите се потапят в панировката и се пържат в силно сгорещен зехтин на маслена баня закратко. Отцеждат се върху кухненска хартия.
7
Панирани миди с млечен сос 7
Орехите за соса се накълцват и се смесват със стрития на паста чесън, млякото, лимоновия сок и зехтина. Овкусява се със сол и черен пипер.
8
Панирани миди с млечен сос 8
Мидите се сервират с млечния сос.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

21.08.2018
Страхотна рецепта!!!! Панировката,като количество,е повече от необходимото, но е изключително точна като консистенция. Сосът пасва идеално към мидите.
3.
Изпрати
лично съобщение

20.06.2015
Приготвих ги и са наистина много вкусни, но пропуснах соса. Смятам, че друг сос би подхождал повече, а аз лично ги предпочитам без сос.
2.
Изпрати
лично съобщение

11.07.2014
Много вкусни станаха, сосчето с орехите не ми допада, но и без тях е вкусно! Благодарим Ви за тази рецепта!
1.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2014
Страхотно мезе :))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


122 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: