Шоколадова баклава с орехчета

Дата: 27.10.2016
Източник: Vasilena
ТИТЛА: Помощник готвач
Шоколадова баклава с орехчета
 
Необходими продукти:
500 г фини кори за баница
200 г орехи
100 г млечен шоколад
1 1/2 с. л. захар
1 1/2 с. л. грис
100 г краве масло
50 мл газирана вода
60 г маргарин
кората от 1 лимон
за сиропа:
500 г захар
5 г ванилия
 

Начин на приготвяне:
1
В съд се сваряват газираната вода и маслото. Охлажда се.
2
В купа се смесват смлените орехи, настърганият шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и грисът.
3
Всяка кора се намазва с охладено масло (с помощта на четка). На 5 см от края се поръсва дебел слой от ореховата смес.
4
Поставя се дълъг и тънък шиш (игла за плетене) и кората се навива около иглата на не много стегнато руло. Навитата кора се опира в стената на тавата и иглата се изважда с избутване на кората. Целта на избутването е да се получи сбръчкване на кората (като хармоника). Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите и корите.
5
Баклавата се залива с разтопения маргарин. Пече се до златисто (около 20-30 минути) в предварително загрята на 200 градуса фурна.
6
Сиропът се приготвя, като в подходящ съд, на тих огън, се разтопяват 100 г от захарта, докато се получи карамел. Към карамела се наливат 100 мл вряща вода и се разбърква. Добавя се останалата захар и още 300 мл вода, и се вари около 10 минути, докато сиропът се сгъсти (като за баклава). Накрая се добавя ванилията и отново се разбърква.

7
Студената баклава се залива с горещ сироп (или обратното: горещата баклава се залива със студен сироп). Задушава се и се оставя да престои 24 часа.


Съвет:
При варенето на сиропа по желание може да се добавят сушени портокалови корички.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


168 ДУШИ ОНЛАЙН
Gabriela Komitova публикува рецептата Тирамису
Galina Valentinova публикува рецептата Веган торта
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта