Торта „Карпатка“

Плътен, вкусен крем между фини, домашно приготвени кори
Източник: Бон Апети
Дата: 05.03.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г брашно
125 г краве масло
5 яйца
1 с. л. захар (+ за поръсване)
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол

за крема:
1 л прясно мляко
150 г захар
200 г краве масло (на стайна температура)
5 жълтъка
4 с. л. царевично нишесте
4 с. л. брашно
1 ванилия


Начин на приготвяне:
1
Торта „Карпатка“
Тестото се приготвя като около 220 мл вода се загряват със захарта и маслото.
2
Торта „Карпатка“ 2
Брашното се смесва със солта и бакпулвера и се сипва към горещата течност.
3
Торта „Карпатка“ 3
Готви се на слаб огън, докато се образува тестена топка.
4
Торта „Карпатка“ 4
Охлажда се и едно по едно се добавят яйцата, като се разбърква непрекъснато.
5
Торта „Карпатка“ 5
Тестото се разстила на тънък слой в две големи плитки тави с незалепващо покритие и се заравнява с шпатула.
6
Торта „Карпатка“ 6
Поръсва се със захар и се пече около 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, като по време на печенето, фурната не се отваря. След това се оставя да се охлади – най-добре върху решетка.
7
Торта „Карпатка“ 7
Кремът се приготвя като около 800 мл от млякото се загряват, заедно със захарта.
8
Торта „Карпатка“ 8
Жълтъците се смесват с брашното, царевичното нишесте, останалото мляко и ванилията и се разбъркват добре, за да няма бучки.
9
Торта „Карпатка“ 9
Част от топлото мляко се налива към сместа с жълтъците.
10
Торта „Карпатка“ 10
Разбърква се и се сипва в тенджерата с останалото топло мляко.
11
Торта „Карпатка“ 11
Готви се на слаб огън, при постоянно бъркане, докато кремът се сгъсти, след което съдът се дърпа от огъня. Кремът се прехвърля в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се охлади.
12
Торта „Карпатка“ 12
Маслото се разбива, докато побелее. Добавя се кремът и отново се разбива.
13
Торта „Карпатка“ 13
Едната от корите се поставя в тава, върху нея се разпределя кремът и се заглажда.
14
Торта „Карпатка“ 14
Покрива се с втората кора, като леко се притиска и се прибира в хладилник за 4 часа.
15
Торта „Карпатка“ 15
Нарязва се и по желание се поръсва с пудра захар.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

14.03.2024
Здравейте, Карамел! Още веднъж ви благодарим, че така прецизно описвате преживяванията си с нашите рецепти, които са от полза и за нас, и за всички тук, които четат е готвят. А сега конкретно по предложението ви – Наполеон сме правили, потърсете в сайта Торта „Наполеон“ с домашни кори – фантастична е. И на Кремовка ще ѝ дойде времето. Поздрави от нас и много вкусни мигове в кухнята!
4.
Изпрати
лично съобщение

11.03.2024
Правенето беше лесно, по-трудно беше да се изчака времето да попият блатовете, а особено вкусна е на следващия ден. При мен пудрата захар се стопи и придаде бляскав вид, като глазура. Обаче като сте казали „а“, сега трябва и „б“, много ще се радвам на рецептите на Кремовка и Наполеон, всичко с този тип крем ми е любимо.
3.
Изпрати
лично съобщение

25.08.2015
Това е рецептата за популярната полска торта Карпатка, която може да се купи в безброй сладкарници в Полша и е традиционен десерт в тази страна. Проверихме в сайта „Гответе с мен“, но там не открихме рецепта с името „Карпатка“, не видяхме и рецепта за полска торта, така че не можем да коментираме. За да адаптираме рецептата, която ние представяме в предаването и на нашия сайт, Лора се допита до близка приятелка полякиня. Ще си позволим само да отбележим, че подобно на рецептата за торта Гараш, така и рецептата за Карпатка е една, което обяснява защо различни „автори“ публикуват еднакво съдържание (така е коректно). Проявяваме разбиране към казаното от вас, но в случая става въпрос за рецепта от световната кухня, чийто автор вероятно са полските селяни, тъй като това е опростен вариант на по-изисканата торта Кремовка, която пък е вариация на тортата Наполеон...
2.
Изпрати
лично съобщение

02.08.2015
Поне напишете източника на този сладкиш, който беше публикуван още на 28 март 2006 година в сайта \"Гответе с мен\" от Дора. Така не се прави... Лоялно е да се пише дори и за идеята... Неприятно някак си остава чувството... Не, че това не е масова практика в мрежата - да се крадат чужди идеи във всяка област, но ако Бон Апети държи на реномето си не следва да има подобно поведение. Все пак с добри чувства съм към екипа, ако се отстранят някои досадни недостатъци.
1.
Изпрати
лично съобщение

18.07.2015
прилича ми на интерпретация на еклери :) определено ще го пробвам!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: