Бадемово руло
Лора и Стоян
630 г брашно 2 белтъка на стайна температура (+ за намазване) 10 жълтъка 150 г захар (+ за поръсване) 100 г стафиди 125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване) 1 щипка сол 125 мл топло прясно мляко 1/2 шушулка ванилия 1/4 кубче мая 50 мл тъмен ром бадеми за поръсване |
1 | ![]() | Маята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта. |
2 | ![]() | Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране. |
3 | ![]() | Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса. |
4 | ![]() | Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна. |
5 | ![]() | Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. |
6 | ![]() | В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, семенцата от ванилията, предварителното тесто и белтъците. |
7 | ![]() | Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли. |
8 | ![]() | След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото. |
9 | ![]() | Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса. |
10 | ![]() | Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават. |
11 | ![]() | Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат. |
12 | ![]() | Козунакът се слага във форма за печене терин, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса. |
13 | ![]() | След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми. |
14 | ![]() | Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче. |
35. |
Изпрати
лично съобщение |
21.04.2020 Откакто преди няколко години показахте рецептата и приготвянето на този козунак, само него правя. Става прекрасен, пухкав, дебел и вкусен. Веднъж не ми се получи, но грешката беше моя, защото претоплих брашното и прекалено бързо се освободи глутена му. Затоплянето на брашното не е нужно според мен. Освен това и маята играе важна роля.
|
34. |
Изпрати
лично съобщение |
20.04.2020 Вкусно
| ![]() |
33. |
Изпрати
лично съобщение |
18.04.2020 Страхотна рецепта!
| ![]() |
32. |
Изпрати
лично съобщение |
17.04.2020 След вчерашен неуспешен опит за козунак по друга рецепта, днес реших със свито сърце и известна доза скепицизъм заради някои от коментарите да направя този. Не промених нищо в рецептата - освен че го оформих като един цял козунак. Получи се чудесен на вид. На вкус - ще разберем в неделя. Нямам търпение.
|
31. |
Изпрати
лично съобщение |
17.04.2020 Разкошен!
| ![]() |
Декември е, Коледа наближава, а ние вече усещаме истинския дух на празника, който толкова много...
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...
Есента е тук! Нека се насладим на нейните вкусове и аромати заедно с Лора и...
Kaufland България представи първата си национална собствена линия продукти „Брей!“ от изцяло български производители На пазара...
5 причини Kikkoman да е част от кампанията #ВкусноВкъщи 1. #ОстаниВкъщи Разбира се, че на първо...