Великденски козунак

Дата: 09.04.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
630 г брашно
2 белтъка на стайна температура (+ за намазване)
10 жълтъка
150 г захар (+ за поръсване)
100 г стафиди
125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1 щипка сол
125 мл топло прясно мляко
1/2 шушулка ванилия
1/4 кубче мая
50 мл тъмен ром
бадеми за поръсване
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Великденски козунакМаята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта.
2
Великденски козунак 2Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране.
3
Великденски козунак 3Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса.
4
Великденски козунак 4Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна.
5
Великденски козунак 5Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
6
Великденски козунак 6В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, семенцата от ванилията, предварителното тесто и белтъците.
7
Великденски козунак 7Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли.
8
Великденски козунак 8След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото.
9
Великденски козунак 9Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса.
10
Великденски козунак 10Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават.
11
Великденски козунак 11Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат.
12
Великденски козунак 12Козунакът се слага във форма за печене терин, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса.
13
Великденски козунак 13След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми.
14
Великденски козунак 14Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче.
Подобни рецепти:
Коментари (35)
35.
Изпрати
лично съобщение

21.04.2020
Откакто преди няколко години показахте рецептата и приготвянето на този козунак, само него правя. Става прекрасен, пухкав, дебел и вкусен. Веднъж не ми се получи, но грешката беше моя, защото претоплих брашното и прекалено бързо се освободи глутена му. Затоплянето на брашното не е нужно според мен. Освен това и маята играе важна роля.
34.
Изпрати
лично съобщение

20.04.2020
Вкусно
33.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2020
Страхотна рецепта!
32.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2020
След вчерашен неуспешен опит за козунак по друга рецепта, днес реших със свито сърце и известна доза скепицизъм заради някои от коментарите да направя този. Не промених нищо в рецептата - освен че го оформих като един цял козунак. Получи се чудесен на вид. На вкус - ще разберем в неделя. Нямам търпение.
31.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2020
Разкошен!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


168 ДУШИ ОНЛАЙН
Tsvetelina Borisova Nenkova се регистрира в сайта.
Diana Manolova се регистрира в сайта.
Михаил Лазаров се регистрира в сайта.
Silvia Hristova се регистрира в сайта.
Stoyanka Kichukova коментира рецептата Макарони на фурна
Stoyanka Kichukova се регистрира в сайта.
SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
SuperMag коментира рецептата Портокалова лимонада
SuperMag коментира рецептата Джинджифилова лимонада
SuperMag коментира рецептата Лимонада с джинджифил и мед
SuperMag коментира рецептата Лимонада с диня
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта