Великденски козунак

Дата: 09.04.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
630 г брашно
2 белтъка на стайна температура (+ за намазване)
10 жълтъка
150 г захар (+ за поръсване)
100 г стафиди
125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1 щипка сол
125 мл топло прясно мляко
1/2 шушулка ванилия
1/4 кубче мая
50 мл тъмен ром
бадеми за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Великденски козунакМаята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта.
2
Великденски козунак 2Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране.
3
Великденски козунак 3Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса.
4
Великденски козунак 4Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна.
5
Великденски козунак 5Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
6
Великденски козунак 6В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, семенцата от ванилията, предварителното тесто и белтъците.
7
Великденски козунак 7Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли.
8
Великденски козунак 8След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото.
9
Великденски козунак 9Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса.
10
Великденски козунак 10Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават.
11
Великденски козунак 11Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат.
12
Великденски козунак 12Козунакът се слага във форма за печене терин, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса.
13
Великденски козунак 13След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми.
14
Великденски козунак 14Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче.
Подобни рецепти:
Коментари (30)
30.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2018
Сеес, съжаляваме, че козунакът не се е получил добре. Рецептата е изпробвана неколкократно от нас и винаги с отличен резултат. Количеството на маята е коректно, възможно е, да е имало нужда от още време за втасване на топло.
29.
Изпрати
лично съобщение

08.04.2018
А тези са правени със суха мая. Лично аз не намирам разлика във вкуса. Но пак казвам,правени са по друга рецепта.
28.
Изпрати
лично съобщение

08.04.2018
Ето един от козунаците ми от снощи,който правих със замразена мая.
27.
Изпрати
лично съобщение

08.04.2018
Не е причината в замръзнала мая,защото аз вчера правих козунаци със замръзнала в камера мая от миналата година и се получиха превъзходни/ но не по тази рецепта/. И аз смятам,че маята е малко. На 1кг брашно се слагат 40гр прясна мая или 14гр суха,вие си сметнете колко ви трябва. Ако успея ще кача снимка.
26.
Изпрати
лично съобщение

06.04.2018
Направихме всичко едно към едно и козунака не бухна изобщо :( Тъщата каза, че четвърт мая не е достатъчна изобщо. Маята беше замръзена, възможно ли е това да е причината?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Рози коментира рецептата Шишчета със свинско и ананас
Николова се регистрира в сайта.
И. Иванов се регистрира в сайта.
Таня Любенова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта