Великденски козунак

Дата: 09.04.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
630 г брашно
2 белтъка на стайна температура (+ за намазване)
10 жълтъка
150 г захар (+ за поръсване)
100 г стафиди
125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1 щипка сол
125 мл топло прясно мляко
1/2 шушулка ванилия
1/4 кубче мая
50 мл тъмен ром
бадеми за поръсване
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Великденски козунакМаята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта.
2
Великденски козунак 2Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране.
3
Великденски козунак 3Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса.
4
Великденски козунак 4Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна.
5
Великденски козунак 5Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
6
Великденски козунак 6В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, семенцата от ванилията, предварителното тесто и белтъците.
7
Великденски козунак 7Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли.
8
Великденски козунак 8След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото.
9
Великденски козунак 9Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса.
10
Великденски козунак 10Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават.
11
Великденски козунак 11Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат.
12
Великденски козунак 12Козунакът се слага във форма за печене терин, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса.
13
Великденски козунак 13След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми.
14
Великденски козунак 14Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче.
Подобни рецепти:
Коментари (25)
25.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2017
Виктория, за тестото са необходими 2 белтъка, разбити на сняг с щипка сол. За намазване на втасалото тесто за козунака е необходим още 1 (или 2) леко разбит белтък.
24.
Изпрати
лично съобщение

15.04.2017
Тестото ми стана много твърдо
23.
Изпрати
лично съобщение

15.04.2017
Здравейте. Аз не разбрах тези 2 белтъка трябва да ги разбием и разпределим за тестото и после за намазване, така ли?
22.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
:)
21.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2016
Здравейте,за първи път правя козунак и стана невероятен,надминах себе си,неочаквах да стане така добре,благодаря ви
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


267 ДУШИ ОНЛАЙН
Весела Андонова се регистрира в сайта.
Радосвета Иванова публикува рецептата Огретен
Gaby Spasova се регистрира в сайта.
Galq Dimitrova се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Кокосово масло
Карина Трендафилова се регистрира в сайта.
Диана Георгиева се регистрира в сайта.
Dilyana Todorova се регистрира в сайта.
Xristina Dimova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта