С аромат на агнешко


0
70186

Утре предстои да отбележим един от най-големите празници в българския народен календар – Гергьовден – посветен на Св. Великомъченик Георги Победоносец, покровител на войната и войската и пазител на стадата и пастирите.

По традиция на Гергьовден
за курбан на светеца се коли агне и на празничната трапеза задължително се поднасят ястия с агнешко месо.  

Агнешкото месо
не присъства целогодишно на трапезата ни (подобно на пилешкото и свинското), но големи празници, като Великден и Гергьовден, са немислими без аромата на агнешко печено. Вкусът на добре приготвеното агнешко е божествен – много специфичен и нежен. Обикновено месото отвътре остава сочно, а коричката става хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тези характеристики е лесно, ако се спазват определени правила за съхранение, овкусяване и топлинна обработка.

Силата на аромата, цветът, вкусът и крехкостта на агнешкото
зависят от възрастта и от начина на хранене на животните. Освен доказаните вкусови качества, агнешкото месо е източник на витамини от групата В, на фосфор, цинк, желязо и магнезий и е с високо съдържание на пълноценни протеини. То е златната среда между телешкото и свинското – малко по-тежко от първото и не толкова тлъсто, колкото второто.


У нас най-често може да си купите агнешка плешка
или бутче. Предния крак от плешката е с крехко и сочно месо. Може да се обезкости и да се направи на руло, да се изпече на грил или на шишчета. Особено вкусна е, когато се задуши или от нея се приготви ястие със сос.

Месото на агнешкия бут
е без мазнини и има нежен вкус. Това е най-доброто парче за печено. Става фантастично на грил, когато е нарязано на стекове или на малки парчета за шишчета. Превъзходно е също и приготвено във фурна.

Агнешките котлети
са с много сочно и крехко месо – идеално за кратко печене или за приготвяне на грил.

Характерните за българския вкус
подправки за добре приготвено агнешко, са джоджен, девесил, черен пипер, чубрица, а в случаите, когато агнешкото е с грах или спанак – и копър. За Средиземноморския регион характерните подправки са мащерка, розмарин, босилек, чесън, а за близкоизточната кухня – бахар, дафинов лист, смлян кориандър, кимион, чесън, индийско орехче, куркума, джинджифил.

Съвети и препоръки
• Ако агнешкото месо няма да се готви непосредствено след закупуването му, се увива с алуминиево фолио и се съхранява в най-студената част на хладилника, за не повече от 3 дни. Периодът на престой във фризера е до 8 месеца.
• Месото може да се маринова в мляко, оцет, червено или бяло вино.
• Подходящата напитка към агнешкото месо е червено вино, а поднесено с гарнитура от зелена салата – ракия.

Pinterest
Коментари (0)



268 ДУШИ ОНЛАЙН
Анна коментира рецептата Фритата с гъби и праз
Николай Цветков се регистрира в сайта.
Masa Mara се регистрира в сайта.
Sonya Yankova се регистрира в сайта.
Bubbollynna се регистрира в сайта.
Gospodin Slavov се регистрира в сайта.
Биска Стайко коментира рецептата Кейк с ананас и кокос
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта