Железният спанак


0
57727

Съвременното име на спанака произхожда от персийската дума ispanai, която означава „зелена ръка“. Родината на полезния зеленчук е Древна Персия или съвременен Иран, където растял в изобилие. За арабите бил „принцът на зеленчуците”. Култивирането му започва по време на гръцката и на римската цивилизация. През 7. век кралят на Непал го изпраща като подарък в Китай и така започват да го отглеждат и в Азия. През 1100 г. листният зеленчук е пренесен от маврите в Испания. Испанските монаси много го харесват и започват да го отглеждат в градините на манастирите. Заради този факт в Англия пък дълго време е прочут като „испанският зеленчук“.
... alla Florentine
Катерина де Медичи (1519–1589) го обожавала и когато напуснала дома си във Флоренция, за да се ожени за френския крал, взела със себе си своите готвачи. Въпреки че френският двор бил прочут с добрата си кухня, кралицата настояла за това, защото имала доверие единствено на своите кулинари в приготвянето на любимия й зеленчук. Оттогава и до днес всички ястия, приготвяни върху канапе от спанак, се наричат alla Florentine, т.е. сготвени по флорентински. В епохата, за която разказваме – 16. век, в Европа спаначният хляб се считал за изключителен деликатес. Правели го от брашно, получено от семената на зеленчука. Сокът от спанак също се използвал широко в кулинарията, защото оцветява ястията (кремове, сосове и т.н) в яркозелен цвят.
Ролята на Попай
През 19. век спанакът става популярен и в Щатите, през 1806 г. е включен в Американския каталог на семената, а през 1920 г. като комерсиален продукт в Америка го утвърждава анимационният герой Попай Моряка. В Европа „испанският зеленчук” също се налага и започват да го култивират широко едва през 20. век. Днес сред най-големите производители на спанак са Холандия и Щатите.
Да се запознаем отблизо
Градинският спанак е едногодишно растение (рядко двегодишно) от семейството на ряпата. Като листен зеленчук се отглежда Spinacia oleracea. Нормално достига височина до 30 см, има тъмнозелени листа, които в зависимост от вида могат да бъдат къдрави или гладки.
Гладкият спанак, понякога наричан салатен, е с по-нежна и деликатна структура.
Къдравият е по-твърд и има по-здрава структура. И двата имат еднакъв вкус, след като се сготвят.
Спанакът расте при умерен климат. В началото на своя растеж образува розетка от листа с различна форма (продълговато-яйцевидни, триъгълно-копиевидни, гладки или набраздени), след това се образува стебло с цвят. За храна се използват младите листа и корени на спанака, преди да се образува цвета. У нас вече се продава целогодишно, но най-подходящото време за консумация е от април до ноември.
Какво съдържа?
По съдържание на хранителни вещества и особено на минерални соли той е на едно от първите места сред зеленчуците. Листата му са много богати на белтъчини (34%) – съдържа около 10 незаменими аминокиселини, въглеводороди, витамин С (37–72 мг/100 г), В1, В2, К, Р, Е и каротин (до 4 мг/100 г), а също и минерали – желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, манган, мед и йод. Хлорофилът му е близък по химичен състав на хемоглобина на кръвта. Освен това съдържа фолиева киселина, която заедно с железните соли оказва благотворно действие при малокръвие. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене.
Колко е полезен?
• Високото съдържание на витамини в спанака в съчетание с разнообразни минерални вещества подобряват процесите на растеж и развитие и това го прави много полезен за децата.
• Полезен е при анемия, кожни заболявания, авитаминози, хипертония.
• Действа като антиоксидант в борбата със свободните радикали.
• Сокът от спанак подсилва секрецията на инсулин от панкреаса, така че зеленчукът е панацея за диабетиците.
• Поради ниската си калоричност е подходяща диетична храна при затлъстяване и атеросклероза.
• Укрепва имунната система. Не съдържа мазнини и холестерол.
• Важен е и за пушачите, защото е особено ефикасен срещу рака на белите дробове.
Обаче не се препоръчва употребата му при подагра, болести на бъбреците и черния дроб.
Полезни съвети
1. Младите листа на спанака се използват както сурови, така и варени или задушени и консервирани. Най-полезни са, разбира се, в суров вид. Избирайте ги хрупкави и тъмнозелени на цвят, а не такива, които са бледи, наранени или с петна.
2. Съхранявайте ги в хладилник в найлонова торбичка до 3 дни от набирането или бланширани и замразени във фризер.
3. Тъй като в листата могат да се крият голям брой песъчинки, е добре първо да ги изплакнете обилно, след това да ги потопите във вода. Оставете ги да престоят там 5 минути и ги изплакнете отново. Ако има нужда, повторете процедурата, след това отцедете, отстранете пожълтелите листа и отрежете дръжките.
4. Ако приготвяте спанака за салата, изплакнете и подсушете с хартиени кърпи. Плоските листа са предпочитани за салата заради деликатната си и мека структура.
5. Със спанак можете да приготвите супи, сокове, сосове, месни рула, тартове, терини, палачинки, кюфтета, суфлета ... Каквото и приложение да му измислите, резултатът винаги ще е изключително апетитен. Освен това той е толкова беден на калории, че и в по-голямо количество няма да ви навреди.

Pinterest
Коментари (0)



Rada Momchilova се регистрира в сайта.
Vasileta Simeonova публикува рецептата Тортата на баба
Ангелина Георгиева се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Окрошка с шунка и репички
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта