261 ДУШИ ОНЛАЙН
Вход Регистрирай се
 
 
 
Е-поща:
Парола:
Запомни ме
Забравена парола

Еклерова торта

Дата: 27.07.2012

Въздушно тесто, напълнено с ванилов крем и обгърнато от крем брюле с аромат на теменужки. Отгоре паяжина от карамел за повече ефирност
Еклерова торта
 

Необходими продукти:

за профитеролите:
120 г брашно
4 яйца
125 мл прясно мляко
100 г краве масло
1 с. л. захар
1 щипка сол
кората от 1 лимон
125 мл вода
за ваниловия крем за профитеролите:
600 мл прясно мляко
3 жълтъка
6 с. л. захар
4 с. л. царевично нишесте
2 ванилии
1/3 ч. л. сол
за блата:
140 г брашно
120 г пудра захар
6 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер
кората от 1 лимон
за крема брюле:
12 жълтъка
1 л животинска сметана
300 мл сладкарска сметана
180 г захар
100 г бонбони теменужки или виолетки
1/2 пакетче желатин
за завършване на тортата:
100 г бяла захар
150 мл сладкарска сметана
 
 

Начин на приготвяне:

1.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/11.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/11.jpg

В тенджера се кипва млякото за профитеролите, заедно с водата и настърганата лимонова кора.  Добавят се захарта, после маслото и накрая солта.  

 


2.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/21.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/21.jpg

Добавя се брашното, като се бърка енергично, с дървена лъжица, за да не се получат бучки. Когато тестото стане на топка, която се отделя от стените на съда. Сваля се от огъня и се оставя леко да се охлади.

 


3.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/31.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/31.jpg

Прибавят се яйцата, едно по едно, като се бърка непрекъснато, докато се получи гладко парено тесто.

 


4.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/41.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/41.jpg

Тестото се прехвърля в пош. В две тави, покрити с пергаментова хартия, се оформят профитероли (както се оформят целувки). Връхчетата се притискат с мокър пръст, защото бързо прегарят при печене.

 


5.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/51.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/51.jpg

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 18–20 минути. Фурната не трябва да се отваря, защото еклерите ще спаднат.

 


6.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/61.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/61.jpg

В касерола се сипва захарта за ваниловия крем. Налива се млякото, като малка част от него се заделя и в него се разтваря нишестето. Кипва се, прибавя се разтвореното нишесте и се вари докато се  сгъсти, като се бърка постоянно.

 


7.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/71.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/71.jpg

Жълтъците се разбиват и се наливат при непрекъснато бъркане. Ароматизира се с ванилията, слага се солта и съдът се сваля от огъня. Кремът се прехвърля в чиста купа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади. После се разбива с миксер.

 


8.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/81.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/81.jpg

Брашното за блата се смесва с ванилията и бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта с миксер, докато удвоят обема си. Постепенно се добавя брашното, като се разбърква с лъжица, докато яйчената смес го поеме изцяло. Прибавя се настърганата лимонова кора.

 


9.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/91.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/91.jpg

Тестото се изсипва във форма за кейк, покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 190 градуса фурна за 20–30 минути.

 


10.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/101.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/101.jpg

Готовият блат се охлажда и разрязва надве.

 


11.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/111.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/111.jpg

Жълтъците за крема брюле се разбиват със захарта. Налива се животинската сметана и съдът се слага на котлона на водна баня.

 


12.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/121.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/121.jpg

Бонбоните се натрошават и се слагат в сместа. Бърка се докато се сгъсти. Времето за престой на огъня е продължително, тъй като сместа е голямо количество. Трябва да се получи крем с консистенция на пудинг.

 

 


13.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/131.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/131.jpg

После се прецежда.

 


14.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/141.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/141.jpg

Оставя се леко да се охлади и се смесва с разбитата на сняг сладкарска сметана. Желатинът се слага в 3–4 с. л. студена вода, да набъбне. После се разтваря на водна баня и се прибавя на тънка струйка при постоянно към яйчената смес.

 


15.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/151.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/151.jpg

Охладените прифитероли се напълват с ваниловия крем, с помощта на пош. Заделят се няколко за украса на тортата.

 


16.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/161.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/161.jpg

Във форма за кейк се слага единият блат и отгоре се налива малко от крема брюле.

 


17.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/171.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/171.jpg

Отгоре се подреждат профитероли – един до друг. Заливат се с крем така, че да ги покрие.

 


18.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/181.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/181.jpg

Слага се другият блат и се залива с останалият крем брюле. Тортата се оставя да се охлади и да стегне желатина.

 


19.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/191.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/191.jpg

После формата се отстранява и стените на тортата се заглаждат с разбитата сладкарска сметана.

 


20.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/201.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/201.jpg

Захарта за карамела се загрява в касерола, докато се получи карамел с кехлибарен цвят. Оставя се леко да стегне и заделените профитероли се потапят в карамела, само в горната си част. С пръсти се издърпват нишки от карамела за украса.

 


21.https://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/211.jpghttps://www.bonapeti.bg/uploads/recipes/rec7000/steps/211.jpg

Тортата се украсява със заделените профитероли и с карамелените нишки и се оставя да стегне в хладилник.



Подобни рецепти:

Compare

Торта „Павлова“

Compare

Картофени палачинки със сладко от бор...

Compare

Шарлота с баварски крем и горски плодове

Compare

„Джърман“ шоколадова торта




Изпрати
лично съобщение
Публикувано на 18.12.2013 от Теодора

На мен също ми е от любимите. Ще се опитам да я направя за Коледа :))
Изпрати
лично съобщение
Публикувано от Ралица

Тази торта също е при любимите торти! Аз обожавам еклери!
Изпрати
лично съобщение
Публикувано от Бон Апети

Ами като начало произхода е различен :) Второ - животинската издържа на високи температури, докато растителната има голяма вероятност да се пресече.
Изпрати
лично съобщение
Публикувано от Кристина

Каква е разликата между животинска и сладкарска сметана?
Изпрати
лично съобщение
Публикувано от Росица Тодорова

Получи се тортата,стана страхотна.Благодаря ви много за рецептата,ако може и шоколадова покажете:)



Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:

Добавянето на резюме носи още 5 точки:



Код за сигурност*:




Качи своя любима рецепта
и спечели 30 точки
261 ДУШИ ОНЛАЙН
НОВИНИ
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиКонтактиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точки