


През лятото на 1917 г. прочутият хотел „Риц-Карлтън“ на Медисън авеню отваря ресторант-градина на покрива на сградата. Горещият ден и поводът подтикват главния готвач Луи Диа да забърка ново и различно ястие. Спомня си как някога майка му и баба му са приготвяли супа от праз и картофи и по-късно в мемоарите си ще напише:
„През лятото с брат ми не обичахме да ядем топли супи и винаги прибавяхме малко студено мляко.“
Кулинарните експерти смятат, че Луи Диа е заимствал идеята за супата от свои учители – френски готвачи, но я поднася охладена със сметана и скълцан зелен лук. Нарича творението си Creme Vichyssoise Glacee – „Охладена крем супа от Виши” по името на родния си град. След Втората световна война някои патриотично настроени френски гастрономи я преименуват на Creme Gauloise Glacee – „Охладена крем супа от Галия”, защото Виши е столица на режима, сътрудничил с хитлеристка Германия. Но не успяват да наложат новото наименование, ястието си остава известно като „Вишисоаз“.
Някогашният „Риц-Карлтън“ вече не съществува, но вкусната крем супа продължава своя ход по света. Тя е толкова популярна, че в началото на 20. век нюйоркчани стоят на опашка в три колони пред щанда на кулинарния магазин Lord and Taylor’s, само на 11 пресечки от хотела, в очакване да получат купичка супа и парче ябълков пай – единственото, което се е търсело и предлагало там в горещите летни месеци.
Въпреки че оригиналната рецепта изисква сварените зеленчуци да се прекарат през фино сито, в наши дни най-често се използва пасатор или блендер. Рецептата, която ви предлагаме, е от извора – публикувана е от самия Луи Диа, който освен изтъкнат готвач е бил и автор-сътрудник в списание Gourmet Magazine.
Крем супа „Вишисоаз“
Необходими продукти за 8–10 порции:
4 стръка праз
1 глава лук
1 с. л. краве масло
5–6 картофа
2 ч.л. сол
2 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. течна животинска сметана
бял пипер на вкус
ситно скълцан зелен лук за украса
Начин на приготвяне:
Съвет:
Поднесете с „Пино Гри“ и „Шардоне“.


Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...

Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...

Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...

Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...

Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...