Крем супа „Вишисоаз“

03.12.2025
0
1252

На опашка за супа

Макар и с френско наименование, тази супа става известна не в предполагаемата си родина, а в Ню Йорк в началото на 20. век. Тя е творение на небезизвестния Луи Диа, който освен изтъкнат готвач е бил и автор-сътрудник в списание Gourmet Magazine. Кръстена е на родния му град – Виши, и дори печалната слава на града след Втората световна война, като столица на режима, сътрудничил с хитлерискта Германия, не успява да промени звучното име на вкусната супа – „Вишисоаз“.

През лятото на 1917 г. прочутият хотел „Риц-Карлтън“ на Медисън авеню отваря ресторант-градина на покрива на сградата. Горещият ден и поводът подтикват главния готвач Луи Диа да забърка ново и различно ястие. Спомня си как някога майка му и баба му са приготвяли супа от праз и картофи и по-късно в мемоарите си ще напише:

„През лятото с брат ми не обичахме да ядем топли супи и винаги прибавяхме малко студено мляко.“

Кулинарните експерти смятат, че Луи Диа е заимствал идеята за супата от свои учители – френски готвачи, но я поднася охладена със сметана и скълцан зелен лук. Нарича творението си Creme Vichyssoise Glacee – „Охладена крем супа от Виши” по името на родния си град. След Втората световна война някои патриотично настроени френски гастрономи я преименуват на Creme Gauloise Glacee – „Охладена крем супа от Галия”, защото Виши е столица на режима, сътрудничил с хитлеристка Германия. Но не успяват да наложат новото наименование, ястието си остава известно като „Вишисоаз“.

Някогашният „Риц-Карлтън“ вече не съществува, но вкусната крем супа продължава своя ход по света. Тя е толкова популярна, че в началото на 20. век нюйоркчани стоят на опашка в три колони пред щанда на кулинарния магазин Lord and Taylor’s, само на 11 пресечки от хотела, в очакване да получат купичка супа и парче ябълков пай – единственото, което се е търсело и предлагало там в горещите летни месеци.

Въпреки че оригиналната рецепта изисква сварените зеленчуци да се прекарат през фино сито, в наши дни най-често се използва пасатор или блендер. Рецептата, която ви предлагаме, е от извора – публикувана е от самия Луи Диа, който освен изтъкнат готвач е бил и автор-сътрудник в списание Gourmet Magazine.

Крем супа „Вишисоаз“

Необходими продукти за 8–10 порции:

4 стръка праз

1 глава лук

1 с. л. краве масло

5–6 картофа

2 ч.л. сол

2 ч.ч. прясно мляко

3 ч.ч. течна животинска сметана

бял пипер на вкус

ситно скълцан зелен лук за украса

Начин на приготвяне:

  1. Бялата част на праза се скълцва на едро. На слаб огън под капак празът и нарязаният лук се задушават в кравето масло до омекване.
  2. Картофите се обелват, нарязват се на парчета и се заливат с 4 чаши вода, в която е разтворена солта. Добавят се към праза и лука и се оставят да врят 30 минути до пълно омекване.
  3. Наливат се прясното мляко и сметаната и супата се оставя да заври, като се разбърква непрекъснато.
  4. Щом картофите се сварят, всичко се пасира. Добавя се бял пипер.
  5. Супата се разбърква и се оставя да се охлади. Сервира се поръсена със зелен лук.

Съвет:

Поднесете с „Пино Гри“ и „Шардоне“.



Коментари (0)

108 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: