Първото сготвено ястие:
Пържени яйца, естествено, в 3 клас. И понеже в къщи винаги е имало много подправки, наръсих щедро в тигана, което превърна обикновените пържени яйца в необикновени. Е, свършиха в кофата за боклук!
Ако не беше станала готвач, щеше да си:
Първата ми голяма любов е баскетболът – 7 години тренирах сериозно, но после кулинарията надделя.
Как поддържа форма човек, който целодневно е в кухнята:
Ходя на спининг – за форма и за тонус. Старая се да се храня здравословно, но не винаги ми се получава.
Как би се определила с няколко думи:
Любознателен пътешественик, откривател на непознати вкусове и аромати.

Родена е през 1987 г. в София. Завършила е Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ) през 2006 г. Зодия Стрелец. Специализирала е във Франция, Италия, Германия и Испания. Работила е за веригата за управление на хотели и ресторанти Fair Play International и в семейния ресторант Flowers, като зам.-главен готвач.

Каква може да бъде съдбата на едно любознателно младо момиче, когато дядо й е готвач, майка й е влюбена в кулинарните книги и експерименти, а брат й – по-голям от нея с 5 години, завършва професионалното училище по туризъм и открива свой собствен ресторант?

Вариантите са два – или да избяга в съвсем друга посока, или неизбежно да се отдаде на кулинарията. В случая с Лора надделява неизбежното. Ароматите от домашната кухня и безкрайните разговори със семейството за вкуса на това или онова ястие повлияват решението й да запише Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ). От това решение до днешната й роля на водеща на кулинарното предаване "Бон Апети" се случват някои много интересни неща.

Учениците в гимназията непрекъснато имат възможност да участват в състезания за млади готвачи. Лора се явява за първи път на такова състезание в Италия и, разбира се, печели. Малко след това нейна учителка я убеждава да участва в състезанието за млади готвачи "Гурмино 2006". И Лора грабва първата награда, което определя бъдещото й развитие. Едната от наградите е осигурен трудов договор за работа по специалността (от веригата за управление на хотели и ресторанти Fair Play International), където Лора работи почти 4 години. Друга награда от първото й място в "Гурмино 2006" е участие в предаването "Бон Апети". Тогава тя едва ли е предполагала, че след не много време ще стане водеща на любимото си кулинарно предаване.

След като завършва и четвърта степен на квалификация в СПГТ, Лора се възползва от възможностите, които предлага програма "Еразъм" и заминава на специализация във Франция, Испания, Италия и Германия. Теоретичното кулинарно и езиково обучение е последвано от практика. Работи в малък изискан френски ресторант в Бон (Бургундия) и отвътре усвоява тънкостите на френската кухня. След това – в голям хотел в Испания, където трупа опит как се организират нещата в големи мащаби и опознава класическата испанска кухня. Няколко месеца стажува в хотел от веригата "Меркюр" в немския град Потсдам и малко след това попада в Италия, и по-точно на Еолийските острови на север от Сицилия, където работи в един малък морски ресторант. И оттогава досега италианската морска кухня не й излиза от главата.

Тя обича експериментите, умее да превръща изключително здравословни продукти в истински празник за небцето, вкарва изненада във всяка традиционна рецепта и знае не само какво значи да живееш на малък остров, но и как се готви за голям ресторант.

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: