Първото сготвено ястие:
Пържени яйца, естествено, в 3 клас. И понеже в къщи винаги е имало много подправки, наръсих щедро в тигана, което превърна обикновените пържени яйца в необикновени. Е, свършиха в кофата за боклук!
Ако не беше станала готвач, щеше да си:
Първата ми голяма любов е баскетболът – 7 години тренирах сериозно, но после кулинарията надделя.
Как поддържа форма човек, който целодневно е в кухнята:
Ходя на спининг – за форма и за тонус. Старая се да се храня здравословно, но не винаги ми се получава.
Как би се определила с няколко думи:
Любознателен пътешественик, откривател на непознати вкусове и аромати.

Родена е през 1987 г. в София. Завършила е Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ) през 2006 г. Зодия Стрелец. Специализирала е във Франция, Италия, Германия и Испания. Работила е за веригата за управление на хотели и ресторанти Fair Play International и в семейния ресторант Flowers, като зам.-главен готвач.

Каква може да бъде съдбата на едно любознателно младо момиче, когато дядо й е готвач, майка й е влюбена в кулинарните книги и експерименти, а брат й – по-голям от нея с 5 години, завършва професионалното училище по туризъм и открива свой собствен ресторант?

Вариантите са два – или да избяга в съвсем друга посока, или неизбежно да се отдаде на кулинарията. В случая с Лора надделява неизбежното. Ароматите от домашната кухня и безкрайните разговори със семейството за вкуса на това или онова ястие повлияват решението й да запише Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ). От това решение до днешната й роля на водеща на кулинарното предаване "Бон Апети" се случват някои много интересни неща.

Учениците в гимназията непрекъснато имат възможност да участват в състезания за млади готвачи. Лора се явява за първи път на такова състезание в Италия и, разбира се, печели. Малко след това нейна учителка я убеждава да участва в състезанието за млади готвачи "Гурмино 2006". И Лора грабва първата награда, което определя бъдещото й развитие. Едната от наградите е осигурен трудов договор за работа по специалността (от веригата за управление на хотели и ресторанти Fair Play International), където Лора работи почти 4 години. Друга награда от първото й място в "Гурмино 2006" е участие в предаването "Бон Апети". Тогава тя едва ли е предполагала, че след не много време ще стане водеща на любимото си кулинарно предаване.

След като завършва и четвърта степен на квалификация в СПГТ, Лора се възползва от възможностите, които предлага програма "Еразъм" и заминава на специализация във Франция, Испания, Италия и Германия. Теоретичното кулинарно и езиково обучение е последвано от практика. Работи в малък изискан френски ресторант в Бон (Бургундия) и отвътре усвоява тънкостите на френската кухня. След това – в голям хотел в Испания, където трупа опит как се организират нещата в големи мащаби и опознава класическата испанска кухня. Няколко месеца стажува в хотел от веригата "Меркюр" в немския град Потсдам и малко след това попада в Италия, и по-точно на Еолийските острови на север от Сицилия, където работи в един малък морски ресторант. И оттогава досега италианската морска кухня не й излиза от главата.

Тя обича експериментите, умее да превръща изключително здравословни продукти в истински празник за небцето, вкарва изненада във всяка традиционна рецепта и знае не само какво значи да живееш на малък остров, но и как се готви за голям ресторант.jamalka сготви Хачапури
Petya Zabunova коментира рецептата Тирамису
Анна коментира рецептата Бананов сладолед
Анна коментира рецептата Бананов пай
Анна коментира рецептата Кокоски
Анна сготви Кокоски
Анна коментира рецептата Шоколадово „Маскарпоне”
ani_borisowa коментира рецептата Хачапури
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта