Мраморен кекс

Дата: 25.11.2004
Източник: Бон Апети
Мраморен кекс
 
Необходими продукти:
3 яйца
1 натурален шоколад
кората на 1 лимон
7-8 капки ванилова есенция
2 ч. л. бакпулвер
3 с. л. какао
3/4 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно
100 г масло
5-6 с. л. прясно мляко
 

Начин на приготвяне:
1
Мраморен кексОмекналото масло се разбива в миксер на ниска скорост 2-3 минути, докато стане пухкаво. Постепенно се изсипва захарта, разбива се още 1-2 минути, прибавят се есенцията и настърганата лимонова кора. Жълтъците на яйцата се отделят и се прибавят в купата един по един. Разбива се с миксера още няколко минути.
2
Мраморен кекс 2На части към тестото се добавят пресятото брашно и млякото, като се редуват, докато се смесят добре. Отделените в суха купа белтъци се разбиват на сняг и постепенно, на три пъти, се прибавят към тестото. Разбърква се с шпатула (не с миксер). 1/2 от готовото тесто се прехвърля в друг съд и към него постепенно се добавя какаото, докато се поеме напълно.
3
Мраморен кекс 3В предварително намаслена и набрашнена форма за кекс се поставя част от какаовото тесто, до него се слага от бялото тесто, след това пак от какаовото, пак от бялото и се редуват шахматно, докато се разпределят във формата. Пече се 40-50 минути в загрята до температура 170 градуса фурна.
4
Мраморен кекс 4Глазурата се приготвя, като шоколадът се разтопява на слаб огън с 4-5 с. л. мляко и се нанася върху изстиналия кекс.

Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

04.05.2020
Интересно, този кекс има много вариации, но все се получава добре :) Вкъщи го правим вместо с прясно с кисело мляко, а отгоре не слагаме разтопен шоколад, а поръсваме с пудра захар. Според вкуса и настроението също така вътре може да се сложат счукани орехи и/или стафиди. Все е много вкусно!
4.
Изпрати
лично съобщение

04.05.2020
Чудесен, пухкав и много вкусен!
3.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2015
Много добре се получи! Мерси :)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
вкусно стана :) , само не сте написали - кога се слага бакпулвера ?
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Кексът е уникален!Заслужава си да се пробва.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Tsvetelina Borisova Nenkova се регистрира в сайта.
Diana Manolova се регистрира в сайта.
Михаил Лазаров се регистрира в сайта.
Silvia Hristova се регистрира в сайта.
Stoyanka Kichukova коментира рецептата Макарони на фурна
Stoyanka Kichukova се регистрира в сайта.
SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта