Македонска баница

Приготвена с домашно точени кори и много апетитна
Източник: Бон Апети
Дата: 08.05.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно (+ за поръсване)
1 яйце
1 с. л. лимонов сок
15 г краве масло (+ около 200 г за намазване)
1 ч. л. сол
сусам за поръсване

за плънката:
500 г овче сирене
3 яйца
2 с. л. кисело мляко


Начин на приготвяне:
1
Македонска баница
Брашното се смесва със солта, около 250 мл хладка вода, разтопеното масло, яйцето и лимоновия сок, и се замесва меко и еластично тесто.
2
Македонска баница 2
Разделя се на 24 топки с еднаква големина, които се поставят в тава, намазват се с разтопено масло и се оставят да починат 15 минути.
3
Македонска баница 3
След това топките се разточват върху набрашнен плот на много тънки кръгли кори с диаметър, по-малък от този на тавата за печене.
4
Македонска баница 4
Корите се подреждат на две купчини (всяка от по 12 кори), като между тях се маже с разтопено масло (горната кора не се маже).
5
Македонска баница 5
Яйцата се разбиват с киселото мляко и към тях се прибавя натрошеното сирене.
6
Македонска баница 6
Тавата за печене се намазва с масло.
7
Македонска баница 7
Първата купчина кори се разточва на тънка кора с диаметър, колкото на тавата и се поставя в нея.
8
Македонска баница 8
Отгоре се разпределя плънката.
9
Македонска баница 9
Втората купчина от кори се разточва и с нея се покрива плънката, като хубаво се подпъхва навътре.
10
Македонска баница 10
Баницата се намазва с разтопено масло и се поръсва със сусам. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 40 минути.

Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

02.01.2021
Стана много вкусна и докато успея да снимам.....:)
8.
Изпрати
лично съобщение

30.07.2015
много ми харесва и изглежда вкусна
7.
Изпрати
лично съобщение

05.04.2015
Аз не обичам сусам и го пропуснах, но стана прекрасна :)
6.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2015
Благодаря за савета!
5.
Изпрати
лично съобщение

20.03.2015
Рени, можеш да печеш без вентилатор, като трябва да увеличиш температурата на 200 градуса.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: