Родината на дюлите е в Кавказ, Иран и Армения. В Античността гърците ги пренасят в Европа.
Дюлите биват два вида – едните са с крушовидна форма и мек вкус, по-меки са и са по-лесни за обработка. Другите са ябълковидни – те са сухи и много твърди, имат много семки, но пък са изключително ароматни.
Дюлите не са толкова крехки и благодатни за кулинарна обработка, колкото ябълките и крушите. Освен това имат влакнесто покритие, което трябва да се почиства. Всички тези свои „недостатъци“, дюлята обаче успешно компенсира с невероятния си аромат и високото съдържание на пектин, благодарение на което има способността да се желира сама, а това я прави идеална за приготвяне на сладка, мармалади и желета.
Дюлите успешно се комбинират и с различни видове месо – телешко, агнешко, пилешко или свинско.
Рядко се ядат сурови, а когато се берат, дюлите трябва да са напълно узрели, защото не доузряват. Ако искате да ги съхраните за по-дълго време може да ги замразите. За целта е необходимо да ги обелите, да ги почистите от семките, да ги бланширате и да ги сложите във фризера. Обработени по този начин и замразени, могат да издържат една година.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...