Някои ястия говорят с езика на спомените и ни връщат години назад, когато измръзнали от пързалката се прибирахме вкъщи, а в кухнята ни очакваше топла супа, гювеч с месо и, разбира се, десерт – най-често сиропиран или обикновена бисквитена торта с млечен крем.
Топли супа за студени дни
Тя е призвана да събужда апетита и да „настройва” стомаха за основното ястие. В днешните модерни времена на господстващ практицизъм – супата е един вид разкош, защото е продукт на по-бавно течащия живот, за който казват, че е приготвен с душа. По-плътните и хранителни зимни супи спокойно могат да влязат и в ролята на основно и единствено ядене. В такива случаи задачата им е много проста – да са вкусни, богати и засищащи. Дали ще ги консумираме като „подгряващо” или като основно ястие – нека всеки сам реши. Вкусните бабини супички традиционно имат своето заслужено място в спомените и на трапезата ни. Супите могат да бъдат едно от най-вълнуващите ястия в семейното меню – бистри или пасирани, топли и сгряващи душата и тялото, поръсени с ароматни златисти крутони. Като че ли цялото изобилие от зеленчуци се изсипва в тенджерата и от къкрещата смес се раждат нови, непознати вкусове...
Топли салати
Някои са по-предпочитани през лятото, а други се консумират почти само през студените месеци, каквито са и топлите салати. При тях разнообразието е наистина огромно – могат да включват в състава си зеленчуци, варива, паста, месо и/или риба, яйца, както и безбройните им комбинации. Безспорно приготвянето на топла салата, в много от случаите, отнема повече време и усилия, предвид подготовката и кулинарната обработка на съставките в нея, но това лесно може да се преодолее с малко повече търпение.
Гювеч с месо
Отделете време и го направете мераклийски, без да бързате. Изберете месо по ваш вкус, комбинирайте го с със сезонни продукти и му се насладете в компанията на любими хора.
А за десерт: защо не реване?
Сиропираните сладкиши са много повече от вкусни. Те са истинско удоволствие за сетивата, което ги прави в достоен завършек на всяка празнична вечеря. Добавете към рецептата на мама малко кокос и добре дошли в новите кулинарни времена.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...