Какво да готвим през зимата?



0
4568

Някои ястия говорят с езика на спомените и ни връщат години назад, когато измръзнали от пързалката се прибирахме вкъщи, а в кухнята ни очакваше топла супа, гювеч с месо и, разбира се, десерт – най-често сиропиран или обикновена бисквитена торта с млечен крем.

Топли супа за студени дни

Тя е призвана да събужда апетита и да „настройва” стомаха за основното ястие. В днешните модерни времена на господстващ практицизъм – супата е един вид разкош, защото е продукт на по-бавно течащия живот, за който казват, че е приготвен с душа. По-плътните и хранителни зимни супи спокойно могат да влязат и в ролята на основно и единствено ядене. В такива случаи задачата им е много проста – да са вкусни, богати и засищащи. Дали ще ги консумираме като „подгряващо” или като основно ястие – нека всеки сам реши. Вкусните бабини супички традиционно имат своето заслужено място в спомените и на трапезата ни. Супите могат да бъдат едно от най-вълнуващите ястия в семейното меню – бистри или пасирани, топли и сгряващи душата и тялото, поръсени с ароматни златисти крутони. Като че ли цялото изобилие от зеленчуци се изсипва в тенджерата и от къкрещата смес се раждат нови, непознати вкусове...

Топли салати

Някои са по-предпочитани през лятото, а други се консумират почти само през студените месеци, каквито са и топлите салати. При тях разнообразието е наистина огромно – могат да включват в състава си зеленчуци, варива, паста, месо и/или риба, яйца, както и безбройните им комбинации. Безспорно приготвянето на топла салата, в много от случаите, отнема повече време и усилия, предвид подготовката и кулинарната обработка на съставките в нея, но това лесно може да се преодолее с малко повече търпение. 

Гювеч с месо

Отделете време и го направете мераклийски, без да бързате. Изберете месо по ваш вкус, комбинирайте го с със сезонни продукти и му се насладете в компанията на любими хора.

А за десерт: защо не реване?

Сиропираните сладкиши са много повече от вкусни. Те са истинско удоволствие за сетивата, което ги прави в достоен завършек на всяка празнична вечеря. Добавете към рецептата на мама малко кокос и добре дошли в новите кулинарни времена.

Коментари (0)

120 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: