Кухнята, към която проявяваш особена слабост:
Трудно ми е да отговоря, защото съм човек, който не спира да се учи, но като цяло – азиатската, средиземноморската и българската, разбира се.
Ако не беше станал готвач, щеше да си:
Футболист. Дълги години се занимавах професионално с футбол, аз съм бивш кадър на „Ботев Пловдив“. Все още ритам с приятели, и баскетбол играя, зимата пък карам сноуборд.
Как зареждаш батериите след натоварен ден:
Ходя на риба, така си почивам психически.
Ако трябва да се оприличиш с някакъв вкус, той ще бъде:
Сладко-кисел. Като цяло съм много позитивен и весел, но когато не съм в настроение определено киселея:) За щастие на близките ми ме държи кратко.

Роден е през 1980 година в Пловдив. Зодия Скорпион. Учил е в Технически колеж „Джон Атанасов” (компютърни технологии) и в Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив. Бивш футболист на ПФК „Ботев Пловдив“. Занимава се професионално с готвене от 8 години. Работил е в ресторантите „Американ Хаус“ в „Кемпински Хотел Зографски“, първо като зам.-главен готвач, а след това като главен, в ресторант „Пастарито“ и като главен готвач на веригата ресторанти „Фенси“.

Как се случва това? Стоян е студент в Университета по хранителни технологии в Пловдив и, както всички млади хора, решава да замине на лятна бригада в Щатите. Годината е 2003, мястото, на което попада – Макина – остров в езерото Хюрън, щата Мичигън. Първо работи като градинар, но съвсем закратко, докато не се отваря място в кухнята на един местен ресторант. Попада на точните хора, които откриват таланта му, а той разбира, че това е любовта на живота му. Следващата година отново заминава за Щатите и по време на петмесечния си престой там вече работи в 3 ресторанта едновременно, единият от които е сред най-добрите на острова, събирателно място на елитни готвачи и лаборатория за авторски рецепти. Така влиза в отбора на големите готвачи и се връща в България с идеята да работи това, в което е влюбен. Установява се в София и се захваща за работа. „И тук имах щастието да срещна подходящите хора, от които да науча много неща и да намеря своята ниша“, казва Стоян. В трудовата му биография са записани ресторантите „Американ Хаус“ в „Кемпински Хотел Зографски“, първо като зам.-главен готвач, а след това като главен, ресторант „Пастарито“ и веригата ресторанти „Фенси“ – общо 10 на брой. За тях работи три години и половина като главен готвач. Как се управляват 10 ресторанта едновременно, при това не с традиционна, а по-скоро с авторска кухня? С много енергия, професионализъм и хъс, е отговорът на Стоян.

Готвенето със Стоян е удоволствие, което зрителите ще имат възможността да споделят. Той умее да превръща едно меню в пътешествие, една чиния – в произведение на изкуството, един продукт – в преживяване.

Gospodespasitel се регистрира в сайта.
v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: