Шоколадови скалички с кестени

Източник: Бон Апети
Дата: 15.11.2004
Шоколадови скалички с кестени
 
Необходими продукти:
1/2 кг кестени
100 мл прясно мляко
30 г разтопено масло
30 г пудра захар
2 яйца
100 г масло
80 г шоколад
30 г какао
25-30 г кокосови стърготини
1/2 ч. ч. брашно (60 г)
1/2 ч. ч. прясно мляко (125 мл)
1/2 ч. ч. захар (125 г)
100 мл вода
2 с. л. бренди
3 с. л. захар
150 г шоколад
50-60 г масло
2 с. л. глюкоза



Начин на приготвяне:
1
Шоколадови скалички с кестени
Кестените се сваряват за около 30 минути, обелват се и се пюрират в кухненски робот заедно с разтопеното масло, пудрата захар и прясното мляко.
2
Шоколадови скалички с кестени 2
За да се приготви платката, в малка тенджерка се слагат маслото, начупеният шоколад и захарта, заливат се с прясното мляко и се разтопяват на умерен огън. След това тенджерката се поставя в съд със студена вода и сместа се охлажда 5-6 минути.
3
Шоколадови скалички с кестени 3
Какаото се пресява в купа, прибавят се кокосовите стърготини и брашното. Разбърква се, постепенно се налива разтопеният шоколад и се бърка до получаване на хомогенна смес. Наливат се разбитите в отделен съд яйца. Изсипва се в по-голяма тава, намаслена и покрита с хартия за печене. Пече се 15 минути в загрята до 180 градуса фурна. Оставя се да се охлади.
4
Шоколадови скалички с кестени 4
Сиропът се приготвя, като брендито, водата и захарта се слагат в тенджерка и се варят, докато сместа леко се сгъсти.
5
Шоколадови скалички с кестени 5
От какаовата платка с метални пръстени се изрязват големи, средни и малки кръгове. Големите се намазват със сироп от едната страна и се поставят върху решетка с намазаната част надолу. Върху сухата им страна се нанася кестеново пюре, отгоре се поставят средните по размер кръгове, чиято долна част също е намазана със сироп, покриват се с крем. Така се поставят и малките кръгове. Кремът се изравнява с шпатула, за да се получи конусовидна форма.
6
Шоколадови скалички с кестени 6
Шоколадът, маслото и глюкозата за глазурата се разтопяват в малка тенджера на умерен огън. Скаличките се поливат с глазурата и се оставят да изстинат.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


120 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: