Става ли медът токсичен, когато се загрее?

11.11.2013
0
103707

Около този въпрос се въртят доста предположения и теории напоследък. Стига се дори до крайности, които му преписват силно токсични свойства след нагряване. В търсене на истината по въпроса стигнахме до следния извод: медът не става токсичен, когато се загрее! Иначе горещия чай с мед, който пием през зимата, няма да е лек, а истинска отрова. Загрят над 40–45 градуса, обаче, медът губи лечебните си свойства, превръща се в захар и е вреден точно толкова, колкото и тя. Какво точно се случва с меда, когато се загрее? Плодовата захар се разгражда до хидроксиметилфурфурал (ХМФ), който в големи количества става непреработваем за пчелите, т.е. вреден е за тях. Ние обаче спокойно можем да готвим с него.

Pinterest


Коментари (0)



Анна коментира рецептата Панирани тиквички
Stanislav Dimitrov се регистрира в сайта.
Ивелина И. Колева се регистрира в сайта.
Иванов-Л-Г се регистрира в сайта.
Safet Ahmed се регистрира в сайта.
Биска Стайко коментира рецептата Плодова торта
Румен публикува рецептата Нисковъглехидратна Мусака
paranoia публикува рецептата Палачинкова торта с тиквички
Райна Божурина се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта