Тайната на гладиаторската сила

16.05.2014
1
100421

Първите сведения за употребата на копъра произхождат от Вавилон, където цар Мардук-апла-идина ІІ (772–710 г.пр.Хр) направил градина, в която между другите лечебни растения отглеждал и копър. Като подправка, копърът е използван в Древна Гърция и Рим. Още древните римляни считали, че копърът дава сила. Гладиаторите получавали храна, обилно подправена с копър, за да бъдат силни и издръжливи. Споменат е в Капитулариите (списъци с лечебни растения) на Карл Велики. От 9 век се култивира в Централна Европа.
Всички части на растението съдържат етерично масло. Плодовете съдържат още мазнини, белтъчини, смола, захари и др. В надземната част са открити витамин С, провитамин А и др.
Стръкче копър винаги е добре дошло за ароматизиране и витаминизиране на много ястия. Пресният копър има силен аромат и сладникав, парлив вкус. Подобрява салатите, млечните и майонезени сосове, маринати и сирена.



Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2014
И като добавка мога да кажа, че копъра не губи нищо от съхранението си във фризера (нарязан, готов за използване).

Ve6erka коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Ve6erka коментира рецептата Крем „Печено мляко”
horak144 се регистрира в сайта.
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: