Тайната на гладиаторската сила

16.05.2014
1
2552

Първите сведения за употребата на копъра произхождат от Вавилон, където цар Мардук-апла-идина ІІ (772–710 г.пр.Хр) направил градина, в която между другите лечебни растения отглеждал и копър. Като подправка, копърът е използван в Древна Гърция и Рим. Още древните римляни считали, че копърът дава сила. Гладиаторите получавали храна, обилно подправена с копър, за да бъдат силни и издръжливи. Споменат е в Капитулариите (списъци с лечебни растения) на Карл Велики. От 9 век се култивира в Централна Европа.
Всички части на растението съдържат етерично масло. Плодовете съдържат още мазнини, белтъчини, смола, захари и др. В надземната част са открити витамин С, провитамин А и др.
Стръкче копър винаги е добре дошло за ароматизиране и витаминизиране на много ястия. Пресният копър има силен аромат и сладникав, парлив вкус. Подобрява салатите, млечните и майонезени сосове, маринати и сирена.

Pinterest


Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2014
И като добавка мога да кажа, че копъра не губи нищо от съхранението си във фризера (нарязан, готов за използване).



329 ДУШИ ОНЛАЙН
Дарко публикува рецептата Домашна паста
Zornica Atanasova коментира рецептата Супа с нахут и чоризо
Silva Semova се регистрира в сайта.
Дарко публикува рецептата Тирамису
Ana Maria Petkova коментира рецептата Ягодово парфе
Ива Русанова се регистрира в сайта.
Ana Maria Petkova се регистрира в сайта.
Марияна Разложкова се регистрира в сайта.
Владимир Михайлов се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта