Зелено сирене от Черни Вит

12.01.2016
0
100840

На кулинарната карта на света България е известна най-вече със своето бяло саламурено сирене и бялото кисело мляко. Почти нищо не се знае обаче за редица уникални български продукти, които се срещат само в отделни райони от страната и тайните за производството им са известни на малцина. Често това са „домашни” експерименти, които никога не виждат бял свят, освен ако не бъдат неочаквано открити. Точно такъв е и случаят със зеленото сирене от Черни Вит, добило известност и популярност, благодарение на италианската организация Slow Food – международно движение, което се противопоставя на fast food (бързото хранене на крак със сандвичи) и разглежда храненето като източник на удоволствие.

Всичко започва през юни 2007 г., когато в България пристига делегация на организацията Slow Food и посещава село Черни Вит в Тетевенския балкан, където гостите опитват характерното за района зелено сирене (тъмнозелено отвън и снежнобяло отвътре) и се установява, че това е единственото плесенно сирене, произвеждано на Балканския полуостров. А което е още по-ценно – заразяването с плесен е естествен процес, който най-вероятно се дължи на уникалните микроклиматични условия в този край на България.

Зеленото сирене от село Черни Вит е уникален български продукт от групата на плесенните сирена, произвеждан традиционно в района на Тетевен. Това сирене се получава от овче бяло саламурено сирене, което се съхранява в дървени качета. След постепенното изпаряване на саламурата, сиренето се покрива със зелена плесен, като запазва превъзходен вкус. Някога във всяко семейство се е произвеждало такова сирене. Днес тази технология се използва от малък брой, вече възрастни хора в района на с. Черни Вит.Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: