Зелено сирене от Черни Вит

12.01.2016
0
100206

На кулинарната карта на света България е известна най-вече със своето бяло саламурено сирене и бялото кисело мляко. Почти нищо не се знае обаче за редица уникални български продукти, които се срещат само в отделни райони от страната и тайните за производството им са известни на малцина. Често това са „домашни” експерименти, които никога не виждат бял свят, освен ако не бъдат неочаквано открити. Точно такъв е и случаят със зеленото сирене от Черни Вит, добило известност и популярност, благодарение на италианската организация Slow Food – международно движение, което се противопоставя на fast food (бързото хранене на крак със сандвичи) и разглежда храненето като източник на удоволствие.

Всичко започва през юни 2007 г., когато в България пристига делегация на организацията Slow Food и посещава село Черни Вит в Тетевенския балкан, където гостите опитват характерното за района зелено сирене (тъмнозелено отвън и снежнобяло отвътре) и се установява, че това е единственото плесенно сирене, произвеждано на Балканския полуостров. А което е още по-ценно – заразяването с плесен е естествен процес, който най-вероятно се дължи на уникалните микроклиматични условия в този край на България.

Зеленото сирене от село Черни Вит е уникален български продукт от групата на плесенните сирена, произвеждан традиционно в района на Тетевен. Това сирене се получава от овче бяло саламурено сирене, което се съхранява в дървени качета. След постепенното изпаряване на саламурата, сиренето се покрива със зелена плесен, като запазва превъзходен вкус. Някога във всяко семейство се е произвеждало такова сирене. Днес тази технология се използва от малък брой, вече възрастни хора в района на с. Черни Вит.

Pinterest


Коментари (0)



156 ДУШИ ОНЛАЙН
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта