Готвач робот посреща гладни в Загреб

14.02.2023
0
731

Следим темата за навлизането на роботите в живота ни с нескрито любопитство. И докато се опитваме да свикнем с идеята, че те ще присъстват все повече в живота на хората, новините ни заливат една след друга.

След сервитьорите роботи, които се появиха и в някои столични заведения, сега научаваме, че роботите могат да заменят дори готвач – професията, за която са нужни обоняние, небце, вкус, въображение и все едни такива човешки неща.  

Искате да опитате ньоки с агнешко, черно ризото или паста с тиквички? Всичко това ще ви бъде приготвено от готвач робот в ресторанта Bots&Pots Sci-Food в Загреб.

Според собствениците му това е единственият ресторант в света, където се предлагат готови за консумация ястия в тенджера, които се правят от роботизирани готварски устройства без човешко участие, освен зареждане на устройствата с пресни съставки. Уредите добавят олио и подправки според дигитални рецепти, направени от истински готвач.

В други подобни ресторанти роботи бъркат и пържат чипс и хамбургери, правят пици или сервират и доставят ястия, но „няма робот, който да прави едно ястие в тенджера от пресни продукти“, според съсобственика на ресторанта Хървое Буяс.

 

 

Седем години са били нужни на партньорите Буяс да превърнат една идея в реалност и да отворят ресторанта миналата година, след като са инвестирали над 1 милион евро.

„Наистина беше предизвикателство да се направи готово за консумация ястие от пресни продукти във възможно най-кратък срок и също толкова вкусно, колкото може да бъде“, споделя Буяс пред Reuters, цитиран от БТА.

И клиентите изглеждат доволни. „Храната е с най-високо качество“, казва 18-годишният Ловро Петър Андришек, който посещава Bots&Pots като подарък за рождения си ден. „Чинията ми е напълно чиста“, смее се той.

Роботизираният готвач, наречен GammaChef, се „обучава“ дигитално как да сготви храна от главния готвач на ресторанта, след което запомня рецептата и я повтаря безкрайно. Пет роботизирани готварски устройства могат да приготвят четири ястия за 15 минути или близо 100 ястия за един час, обяснява Буяс.

 

 

 

„Обмисляме да разширим нашия бизнесмодел чрез франчайз“, допълва той, обяснявайки, че роботът ускорява процеса на готвене и спестява пари в момент на недостиг на персонал.

„Един такъв ресторант с пет робота може да се управлява от един единствен човек", казва Буяс. „Крайната ни цел е да създадем ресторант „без сервитьор, без готвач,  без пари в брой“, където поръчвате, получавате и плащате храната без човешки контакт“,  добавя той.

 

Снимки: Instagram/botsandpotsrestaurantКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: