Как да подредим хладилника правилно

31.07.2023
0
1069

Пазаруваме, бързаме да сготвим, много често просто прибираме продуктите в хладилника и затваряме вратата му без да се замисляме дали сме ги сложили на правилното място. Но ако искаме да запазим продуктите свежи и пълни с хранителни вещества възможно най-дълго време, хладилникът ни трябва да е чист и организиран по правилния начин.

Специалистите съветват да почистваме и подреждаме хладилника всяка седмица, за да не се натрупват храни с изтекъл срок на годност и винаги да знаем с какво разполагаме. А при подреждането е много важно да знаем, че температурата в различните отделения е различна, така че всички продукти имат различно място вътре.

 

Тук сме събрали няколко съвета, които могат да бъдат от полза на всяка домакиня:

  • Хладилникът не трябва да бъде препълнен. В най-добрия случай, поддържаме капацитета му пълен на 2/3 и температурата между 0 и 4°C, за да избегнем появата на каквито и да било признаци на мухъл или бактерии.
  • Когато поставяме продуктите върху рафтовете, внимаваме да не пречат на въздуха да циркулира.
  • Рафтовете, които са най-близо до фризера, са най-студени. Ако фризерът е в долната част на хладилника, значи на долния рафт поставяме месото, рибата и яйцата.
  • Най-горният рафт е най-подходящ за храни, към които посягаме най-често, като готвеното от предния ден, кисело мляко, масло, сирене.
  • Мястото на прясното мляко не е на вратата на хладилника, защото това е най-топлата част от него. То трябва да стои на средния рафт, където е по-хладно и температурата е по-постоянна.
  • Зеленчуците и плодовете – за тях са чекмеджетата, като е добре да се поставят отделно, защото много плодове произвеждат етилен, който пък влияе на зеленчуците да узреят принудително.
  • Лист кухненска хартия на дъното на пластмасовата кошница ще спаси зелените салати и листните зеленчуци, които не обичат влагата. Хартиеният плик пък е подходящ за зеле, целина, праз и гъби.
  • Вратите на хладилника са за продукти, които не се развалят лесно като конфитюри, газирани напитки, сокове, кетчуп, майонеза.

Снимка: Instagram / skorganizingКоментари (0)

131 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: