Всички знаем колко важно е рибата да присъства по-често на трапезата. За да ѝ се насладим истински обаче, трябва да знаем как да изберем действително прясна риба. Ще ви дадем няколко съвета, които да ви бъдат от полза следващия път, когато решите да избирате риба.
Погледнете очите ѝ: Очите на прясната риба са ясни, лъскави и изпъкнали. Понякога обаче и пресните риби могат да имат мътни очи – причината е в съхранението.
Обърнете внимание на кожата: Прясната риба е с лъскава, със стегната, блестяща кожа. Ако пъстървата например е леко лигава на пипане, това означава, че е прясна.
Вижте състоянието на перките: Колкото по-стара е рибата, толкова по сухи и накъсани са перките ѝ. Кожата им започва да се къса, което е сигурен признак, че рибата е стара.
Какво ни казват хрилете: Хрилете на много прясната риба са блестящи, светло червени и прибрани към тялото. Малко тъмна кръв е нещо нормално. Ако са матовочервени или тъмночервени, говорим за прясна риба. При жълтеникав или кафеникав цвят ви препоръчваме да не купувате, а ако имат зеленикав отенък и липсва ясен контур, рибата със сигурност е развалена.
Почистена риба или не? За предпочитане е да си я почистите сами. Да, процедурата не е особено приятна, но почистената риба не се разваля толкова бързо, което означава, че може и да е стара. Пък и търговците купуват рибата непочистена. Ако я предлагат на същата цена, но вече почистена, можем да предположим, че искат бързо да я продадат.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...