Как ходенето влияе на риска от диабет тип 2?

30.11.2023
0
1071

Според Международната диабетна федерация по света около 537 милиона души страдат от диабет. През юни в специализираното издание The Lancet Diabetes and Endocrinology учени прогнозираха, че до 2050 г. броят на пациентите по света може да достигне 1,3 милиарда души.

Специално изследване на учени от Imperial College, Лондон, Университета по медицински науки в Иран и Oslo New University College, Норвегия си поставя за цел да определи връзката на ходенето и риска от развитие на диабет, както и оптималната скорост на придвижване, за да се предотврати заболяването.

Проучване сочи, че по-бързият ход може да намали риска от развитие на диабет тип 2, предава БТА. Авторите му са установили, че хората, които се движат със скорост по-висока от три километра в час, е по-малко вероятно да развият диабет, а при тези, които ходят с над шест километра в час рискът да заболеят намалява с 39 на сто.

Учените анализирали данни от десет изследвания, публикувани между 1999 г. и 2022 г., на 508 121 възрастни пациенти от Великобритания, Япония и САЩ. Те установили, че ходенето със скорост между три и пет километра в час намалява риска от диабет тип 2 с 15 на сто в сравнение с по-бавен ход със скорост под три километра в час. Рискът спада още повече - около 24 на сто по-малък риск, при по-бърз ход, между пет и шест километра в час.

Ходенето е безплатно, просто и повечето хора могат да го включат в редовната си дейност, например докато отиват на работа, на пазар или на среща с приятели, каза Нийл Гибсън, старши съветник по физическата активност в британската организация Diabetes UK.

Снимка: Instagram/thereingeclinicКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: