Какво означава „Целувката на готвача“

05.10.2023
0
892

Забелязали ли сте как, когато нещо е много вкусно и майстор готвачът няма думи да го опише, изцяло потопен в мига на удоволствието, примижава с очи и целува върховете на стиснатите си пръсти, след което отдръпва драматично ръката от устните си.

Ако гледате редовно „Бон апети“ – значи сте го виждали, Стоян Сейменски често прибягва до този жест, когато иска да покаже, че нещо е перфектно.

Ето това е целувката на готвача или chef's kiss.

Поинтересувахме се откъде идва този жест и защо се нарича така. Целувката на готвача идва от италианското al bacio, което означава „целувка“.  Образът на готвач, италианец, често с мустаци, бяла готварска шапка и престилка се разпространява в американските реклами след Втората световна война. Смята се, че когато едно ястие се счита за перфектно, готвачът прави именно този жест, наречен chef's kiss.

В интернет пространството chef's kiss се появява в началото на 2010 година, покрай образа на шведския готвач, герой от „Мъпет шоу“ (1975 г.), който използва този жест.

Днес в социалните мрежи или в интернет може да попаднете на коментар, в който изразът chef's kiss, често написан със звездички – *chef's kiss*, се ползва, когато някой искрено харесва нещо и го намира за изискано, например Ана де Армас беше *chef's kiss*.

Има случаи, в които се използва и иронично, разбира се, когато нещо „перфектно“, но в отрицателен смисъл, обясняват от Dictionary.com.

Снимка: freepikКоментари (0)

100 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: