Опасно ли е да се пие много вода

07.08.2023
0
888

Специалистите често съветват да се пият повече течности в горещо време и всички знаем колко важно и полезно е това за организма. Има ли обаче граница, която не бива да се преминава?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ излязоха със съвет да не се пият повече от 1,4 л вода в рамките на един час, предава БТА, като се позовава на информация на „Дейли мейл“. Конкретният повод е случаят с 35-годишна жена от щата Индиана, САЩ, която починала, след като изпила 2 л вода за 20 минути.  

Голямото количество вода може да доведе на хипонатремия – дефицит на натрий. До подобно състояние може да се стигне и при приема на твърде много енергийни напитки и други течности.

Симптомите на предозиране с течности могат да бъдат повръщане, главоболие, объркване, умора, ниско кръвно налягане, тремор, гърчове.  

Някои специалисти смятат, че експертът по кунг-фу Брус Лий е починал след изпиването на твърде много вода, предизвикала мозъчен оток. През 1973 г. една от версиите за смъртта му е била прием на обезболяващи. Днес все по-често се налага версията за хипонатремия. 

Снимка: Instagram/points_of_light_driftingКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: