Оризът на императорите

05.06.2015
2
110468

Черният ориз е един от най-ценените в Китай и дълго време присъствал на трапезата само на определени императорски кръгове. Едно от най-характерите неща за него е силният аромат, който напомня сандалово дърво или току-що изпечен хляб. 

Черният ориз е познат от векове в Ориента. Той е много интересен, с характерен абаносов цвят и специфичен аромат, който става още по-наситен по време на готвене. Поради високите хранителни свойства черният ориз бил „резервиран” в Древен Китай само за благородните фамилии и бил по-известен като ориза на императорите.

Дълго време не се отглежда в Европа поради характерните климатични условия, които изисква. Днес все пак може да се посади и отгледа на сравнително малко места, например в Италия, като това обаче е по-скоро разновидност на черния ориз, адаптиран за умерения климатичен пояс.

Преди да го използваме в кухнята, първо трябва хубаво да го измием. След това е най-добре да се сложи в глинен съд, да се покрие с вода и да се остави да покисне малко. Водата се изсипва и оризът се мие, докато водата не стане абсолютно бистра. След като оризът е вече чист, се слага да се вари в студена и подсолена вода. Щом водата кипне, се вари още час – час и половина или докато не поеме водата напълно. Когато е готов, се оставя за известно време и след това се сервира, по ваш избор. Той е превъзходен като гарнитура за различни месни и безмесни ястия, супи и салати. Оптималната доза е по 100 г на човек.Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

24.08.2015
Прекрасен е , но мнооого дълго трябва да се вари. :-(
1.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2015
Ползвайте българско слънчогледово семе има същите съставки като въпросния ориз !

Gospodespasitel се регистрира в сайта.
v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: