Празниците наближават и съвсем скоро трапезите ще започнат да натежават от вкусни ястия, а заедно с тях и телата ни. Е, поне на по-лакомите сред нас.
Учени от Нидерландия ни дават един лесен начин да намалим приема на калории, без да се лишаваме от храна.
Той се базира на резултатите от изследване, в което са участвали 50 доброволци. Всички те получили четири сходни обяда – два от тях са класифицирани като ултрапреработени и два – като минимално преработени.
Едното ястие от всяка категория било по-твърдо и хрупкаво, което затруднявало бързото му изяждане.
Резултатите показват, че когато обядът е с по-твърда текстура, хората са консумирали с 26% по-малко калории, тъй като не са могли да погълнат бързо храната. Подобен ефект има и храна като пилешки гърди, която трябва да се дъвче, пише Daily Mail.
По-твърдите ястия са включвали варен ориз вместо картофено пюре, хрупкава салата вместо колсло, пилешки гърди вместо рибни хапки. Предлагани са също твърда прясна ябълка вместо консервирано меко манго и гъсто, неароматизирано кисело мляко вместо ароматизирана напитка с кисело мляко, както и по-едра доматена салца вместо сос тартар.
Обедите са съдържали еднакво количество калории и са били оценени по сходен начин по отношение на вкуса им. Хората консумирали по-малко калории - около 300 калории по-малко, от по-твърдите и хрупкави обеди, защото изяждали по-малко от тях. Изглежда причината за това е, че е трябвало да дъвчат храната повече, преди да я преглътнат. Това е забавило наполовина общата скорост на консумиране на продуктите.
„Вече повече от десетилетие разполагаме с доказателства, че хората, които избират текстури, насърчаващи ги да се хранят по-бавно, като по-хрупкави, твърди или такива, които трябва да се дъвчат, могат да консумират по-малко калории и същевременно се чувстват еднакво сити",
обясни професор Кийран Форд от Университета на Вагенинген в Нидерландия, цитиран от БТА. Най-малко приемани калории – 483, са били приети при твърда, минимално преработена храна, а най-много – средно 790, от мека и ултрапреработена храна, отбелязват учените.
Представлява вечнозелено дърво, разпространено в Югоизточна Азия, което на височина достига до 20 м и...
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...