Трябва ли да съхранявате лимоните в хладилник?

06.11.2023
0
41159

Вероятно познавате много хора (може би и вие сте сред тях), които съхраняват лимони в хладилника. Други са убедени, че най-доброто място за цитрусите е красива купа върху кухненския плот. Вярно е, че купата със свежи жълти лимони стои много красиво на плота, но това не винаги е най-доброто място за тях.

Защо лимоните трябва да стоят в хладилника?

Отговорът е прост: така издържат по-дълго време – от четири до шест седмици. Ако ги съхранявате на стайна температура, като всеки плод, те ще започнат да се развалят по-бързо. Имате горе-долу около седмица, за да ги използвате. След това ще започнат да изсъхват, да омекват или още по-лошо, да – плесенясват.

Съветът ни е, когато съхранявате цитрусите в хладилник, да ги извадите няколко часа преди да ги използвате, защото студените лимони по-трудно пускат сока си.

Как да съхраняваме лимони в хладилник?

Можете просто да ги сложите някъде в хладилника и толкоз, но за да удължите срокът им на годност, е необходимо правилно съхранение.

Цели лимони

Целите лимони се съхраняват най-добре в чекмеджето за плодове и зеленчуци, където има ниска влажност и те са на хладно и сухо.

Не ги оставяйте в найлонови торбички, тъй като те задържат влагата, която може да ускори развалянето. Ето защо лимони в хранителния магазин са в мрежести торби, които позволяват на въздуха да циркулира около плодовете.

Също така не е добре до лимоните да има банани, ябълки, домати и авокадо. Всички тези плодове отделят много етиленов газ, което може да доведе до по-бързо разваляне на лимоните.

Нарязани лимони

Покрийте отрязаната страна на лимона с фолио за свежо съхранение или поставете в херметически затворен съд. Съхранявайте в хладилника и използвайте в рамките на няколко дни, тъй като веднъж нарязани, лимоните изсъхват бързо.

Лимонов сок

Можете да съхранявате пресен лимонов сок в затворен съд, като буркан, до четири дни в хладилника. За дългосрочно съхранение замразете сока. Чудесен начин да направите това е във форма за лед, където сокът ще бъде внимателно разделен на отделни порции (около две супени лъжици във всяка дупка).

Лимонова кора

Ако ви остане настъргана лимонова кора, най-добрият начин да я съхранявате не е в хладилника, а във фризера. В торбичка за фризер или херметически затворен съд кората може да издържи до три месеца. Слагайте я направо замразена в дресинги за салати, тесто за торти, сосове и др.

Може ли да замразите лимони?

Ако имате твърде много лимони и смятате, че няма да ги използвате през следващите седмици, можете да ги замразите.

Има един недостатък: както при много замразени плодове и зеленчуци, замразяването може да промени структурата на плодовете (т.е. лимонът ще бъде малко кашест, след като бъде размразен).

Препоръчваме ви да замразите настърганата кора и сока отделно. По този начин когато са ви нужни след време, част от подготвителната работа вече ще е свършена.

И все пак: можете ли да оставите лимоните на стайна температура?

Да. Смисълът да ги съхранявате в хладилника е, за да издържат по-дълго, но ако знаете, че ще ги използвате до няколко дни, спокойно ги оставете на кухненския плот.

Как да разберете кога лимоните се развалят?

Лимоните, които са се развалили, обикновено стават много меки. Те могат да станат мазни, да изглеждат спаружени или да съдържат видима плесен. Ако вашите лимони показват някой от тези признаци, най-добре е просто да ги изхвърлите, съветват от Southern Living.

Снимка:Instagram/thewallpaperfilesКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: