Влияе ли кафето на килограмите?

16.10.2023
0
704

Всеки, който смята за важно да се грижи за здравето си, се опитва да поддържа и нормално телесно тегло.

Любителите на кафето със сигурност ще се заинтригуват от последните проучвания на американски учени, които изследват влиянието на ароматната напитка върху килограмите.

Учените от Харвардското медицинско училище в Бостън са използвали данни от три предишни широкомащабни изследвания за анализа си, пише БТА, като се позовава на информация на Daily Mail. Те са проведени от  1986 г. до  2015 г.

 

Изследването е установило следните връзки между пиенето на кафе и промяната в теглото:

  • Пиенето на една допълнителна чаша кафе дневно може да помогне за леко отслабване за четиригодишен период.
  • Добавянето на сметана или ядково мляко не се отразява на теглото, вероятно защото засищат повече, заради съдържащите се в тях протеини и мазнини.
  • Само лъжичка захар в кафето обаче вече води до напълняване.

Промените са по-значими при млади хора с наднормено тегло или затлъстяване. Смята се, че пиенето на течности създава усещане за ситост и това може да намали приеманите калории през деня. Отслабването от допълнителната чаша кафе е съвсем символично – 120 грама за четири години, но според учените, важна е тенденцията.

Възможно е участниците да не са отслабнали или напълнели точно заради кафето, а заради захарта в него. Например тези, които пият кафе със захар, се предполага, че ядат повече сладки неща през деня. А тези, които предпочитат горчиво кафе съзнателно да намаляват захарта общо в храната си. 

Снимка: freepikКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: