Божествената гръцка салата0
1002

Една от емблемите на гръцката кухня е обичаната в цял свят гръцка салата. Това е проста, но съвършена комбинация от вкусни местни домати, краставици, хрупкав лук и маслини, върху които удобно се настанява хубаво парче сирене фета, а на финала всичко се поръсва с риган и щедро се залива със студено пресован зехтин.

Гърците я наричат „Хориатики" (χωριάτικη). Името ѝ идва от думата хорио (χωριό), която означава село, вероятно защото в нея има всичко, което отглеждат хората на село. Но въпреки името си, селската салата всъщност е гражданка, и то родена не къде да е, а в столицата.

Интересната история на гръцката салата

Макар да изглежда, че съществува открай време, известната днес гръцка салата е едва на около шест десетилетия.

В края на XIX век основната храна на гръцкото население включва краставици, маслини, лук и домати, обикновено придружени от дебела филийка хляб и рядко – с малко сирене. Селяните и фермерите в цяла Гърция ги увиват цели в парче плат и ги носят със себе си на полето, където да ги хапнат в някоя почивка. Но това все още не е гръцката салата.

В крайна сметка именно хората от града вадят зеленчуците от скромната кухненската кърпа, режат ги на едри парчета, слагат ги в дълбока чиния, поливат ги със зехтин и им осигуряват заслужено място в средата на масата – и това се случва в центъра на Атина.

Смята се, че култовата салата е измислена в Плака – един от най-красивите райони на Атина, който се намира в подножието на Акропола и е нещо като атинския Монмартър. Това се случва през 60-те години на миналия век именно в таверните в района.

Но какво накарало ресторантьорите да проявят креативност? Едната причина – силното развитие на туризма, а другата – наложеният от държавата таван върху цените за обикновена салата, състояща се само от домати и краставици. За да избягат от контролираното от държавата ценообразуване, собствениците на таверни започнали да добавя парче сирене фета. Този трик им помогнал да продават на каквато цена искат салатата. Така се родила гръцката салата, която бързо станала много популярна сред туристите.

С течение на времето най-вероятно в някоя таверна решили да добавят маслини, в друга - тънки резени зелена чушка, а в трета – риган.

Близо до автентичния вкус

В някои варианти в гръцката салата се добавя и маруля, а фетата се реже на кубчета, добавят се какви ли още не продукти, но – ако искате да се придържате към автентичната рецепта – без много импровизации.

  • Ползвайте чисти, вкусни и сезонни зеленчуци – домати, краставици, зелена чушка, в някои случаи – и каперси. Осигурете си качествен гръцки зехтин екстра върджин, купете хубава фета и гръцки маслини, и не пестете ригана. 
  • Доматите трябва да преобладават, краставицата и чушката са повече за цвят. 
  • Най-добре е фетата да се разреже в чинията с вилица от един от многото хора, които споделят салатата, поне така съветват от сайта keeptalkinggreece. По този начин малките трохички сирене попадат в зехтина и доматения сок и става много вкусно. 
  • И още нещо важно – за традиционната гръцка салата гърците не ползват чери домати. Те не са достатъчно сочни.

И накрая:

Престъпление е към тази салата да не се сервира някоя леденостудена напитка. Наздраве, приятели и бон апети!

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: