Кеч Тъп0
66462

Няма грешка! Това просто е едно от имената, с което креативните деца наричат кетчупа. А кои, ако не децата, са истинските любители на този червен сос – вкусен, неразделно съпътстващ кюфтето, хотдога и картофките, идеален за мазане по стените, а също и дрехите се радват на нов цвят, без право на изпиране.
Те белите край нямат, но най-важното е децата да получават качествена храна с ясно съдържание. Ето я и истинската причина да си направите сами кетчуп!  

От какво се приготвя той?

Задавали ли сте си въпроса защо на опаковката му често пише доматен кетчуп. Като че ли може да е от нещо друго, а не от домати? Може разбира се и доказателството е след края на този текст, в рецептата със сливи. По принцип думата кетчуп означава сос. Така че пояснението „доматен” изобщо не е излишно.
Вероятно произходът на думата е индонезийски. В Индонезия кетчуп означава сос, обикновено от ферментирала черна соя. Първата поява на думата кетчуп е в речник със следното обяснение: фин източно индийски сос. По това време под Източна Индия се разбира цялата Южна и Югоизточна Азия, не само Индонезия.

Любопитно от историята

Всъщност, в главите ни кетчупа се е настанил като британско или американско творение. И това не е случайно – първата рецепта, появила се в Европа е именно в английска готварска книга от 1727 година и в нея, логично, няма домати. Приготвя се от сардели, шалот, оцет от бяло вино, бяло вино и различни подправки. Рецептата прилича на рецептите за рибен сос.
Пет години по-късно, през 1732, рецепта за кетчуп излиза в списание. В този й вариант основната съставка е червен боб, който може да замести непознатата в Европа соя. Сосът наподобява на паста, която, при необходимост, може да се разрежда с течност.
В средата на 18 век в Англия кетчуп се продава по магазините като готов продукт. Най-често в основата му са гъби, риба или орехи. Имало е и варианти с миди и стриди.
Първата рецепта с доматено пюре е от 1812 година. Вероятно авторът й е бил вдъхновен от италианския доматен сос, който се появява в Англия през 1804 година. Разликата между кетчупа и италианския доматен сос е в оцета, който позволява кетчупа да ферментира и да се съхранява по-дълго време.

Преди да сложите тенджерата на огъня

В рецептите, които ви предлагаме, ще намерите разнообразни подправки и люто. Разбира се то не е задължително, правете нещата по ваш вкус. Оригиналната рецепта ще я разпознаете по буркана с етикета. И така, приемате ли предизвикателството „Домашен кетчуп“?!

 

Коментари (0)

175 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: