ПЪТЯТ НА KOTÁNYI0
13809

През 1881 г. в Сегед, Австро-Унгария се заражда нещо, което устоява теста на времето и днес може да бъде открито в кухненските шкафове в различни точки по света. Янош Котани открива първата си мелница за червен пипер и така започва работа една от най-старите фабрики за подправки в Европа. Днес продуктите му са познати в 32 страни, а от 2002 г. и в България. Това е историята на един човек, който не се е страхувал да мечтае.

През 1881 г. светът драстично се променя: електрическата крушка тъкмо е светнала, а на снимките ще им трябва още съвсем малко, докато се научат да „се движат“. По това време 23-годишният Янош Котани отглежда и преработва специален сладък червен пипер. Качеството му е толкова високо, че не след дълго Kotányi става официален доставчик в императорския двор на Австро-Унгария. През 1889 г. е създаден и първият брандинг на Kotányi: минавайки под Айфеловата кула на Световното изложение в Париж, Янош остава зашеметен – кулата създава илюзията, че танцува поради специфичните си филигранни форми. Така се ражда идеята за танцуващата червена чушка, която дълго време е изобразявана на опаковките.

Компанията бързо се прочува с нежния, леко плодов вкус и чудесния цвят на своя пипер. Успехът позволява на Янош Котани дръзки мечти – да направи родната си кухня известна по целия свят. Затова, наред с търговията с билки и подправки, започва да издава и готварски книги. Мечтата му е толкова завладяваща, че се предава през вековете. Ервин Котани представлява четвъртото поколение на фирмата. Той поема бизнеса през 1981 г. и го развива в Централна и Източна Европа, по-късно в Азия и Южна Америка. Ервин Котани създава нови миксове от подправки на Kotányi, за да отговори на променящите се нужди на клиентите. При него се появяват и емблематичните мелнички Kotányi, които позволяват лесно и удобно да се насладим на най-доброто – прясно смлени и силно ароматни билки и подправки.

Янош Котани е искал да вдъхновява хората да готвят, да експериментират с нови вкусове и да се забавляват. Днес Kotányi следва неговата мечта и след 140 години продължава да вярва, че подправките превръщат готвенето в празник, а всяко ястие е покана за незабравимо пътешествие в пъстрото и вълнуващо царство на ароматите.

                               „Вашата идея не трябва да бъде голяма,

                                 тя просто трябва да промени света.“

                                                                                                              Янош Котани

Коментари (0)

Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
vem89 коментира рецептата Фъч
sisi_ml се регистрира в сайта.
Elya Ahmed се регистрира в сайта.
Luba Ivanova коментира рецептата Овчарски пай
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: