Живей здравословно


0
769

Древногръцката митология разказва как богинята Атина и бог Посейдон спорели кой от двамата да даде своето име на новия град в района на Атика. Всемогъщият Зевс търсейки решение на техния спор отсъдил, че града ще носи името на онзи, който предостави най-добрия подарък за жителите. Посейдон ударил една скала със своя тризъбец и оттам бликнал извор свежа вода. Атина забила копието си в земята близо до Акропола и там изникнало маслиново дърво. То било прието като подаръка с по-голяма стойност, тъй като от неговите плодове се добиват полезни за хората масла и храни. От този момент града носи името на богинята Атина – днес столица на Гърция, а маслиновото дърво, което и до днес расте там, е първото дарено от боговете на земните жители.

Така започва историята на този изключителен продукт, от който се добива маслиновото масло (или популярно още като зехтин), широко използвано и до днес в готварството, козметиката и даже като лекарство. Пръв Хипократ открива неговите благотворни качества като го нарича „великото терапевтично средство”. Многобройните му предимства са описани също и от легендарния древногръцки поет Омир, който го определя като „напитката на боговете”.

Днес ви представяме ELIA Extra Virgin, висококачествен чист зехтин, произведен от здрави и прясно ръчно набрани маслини от слънчевия полуостров Пелопонес, Гърция. Така, в най-голяма степен се запазват здравословните и вкусови качества на маслината. Сортът маслини, от който се добива ELIA Extra Virgin е Коронейки, известен с ниската си киселинност и високото съдържание на полифеноли, които намалят риска от сърдечни заболявания и рак. Характеризира се с плътен и силен вкус, завършващ с приятно пиперливо усещане в гърлото. Обработен изключително по механичен път зехтинът ELIA Extra Virgin не съдържа примеси и консерванти. Добива се изключително чрез студено пресоване, без рафиниране, като по този начин в най-голяма степен се запазват съдържащите се в маслинения плод витамини A, D, E, K и F. Понижава “лошия” холестерол, без да влияе върху “добрия”, което води до подобряване на кръвообръщението.

В днешни дни, когато хората са много по-загрижени за своето здраве и външен вид, хранителната стойност на маслиновото масло и неговите здравословни качества са изключително ценени. Затова на всяка бутилка от серията ELIA Extra Virgin “Traditional” се поставя сертификат, който посочва точния % на киселинност за конкретната партида предлагана на пазара. Киселинността е най-важният показател, определящ качеството на маслиновото масло. Колкото по-ниска е тя, толкова по-качествен е зехтина. Политика на производителя е да предлага в тази серия най-доброто маслиново масло, така че киселинността му да е в границите от 0,2% до 0,5% (при максимално допустима норма приета от Европейския съюз 0,8%).

За добрият зехтин, както и за доброто вино може да се говори с дни наред, но най-добрият начин да се оцени е като бъде опитан. Бон Апети!

Pinterest
Коментари (0)Stoyanka Kichukova коментира рецептата Макарони на фурна
Stoyanka Kichukova се регистрира в сайта.
SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
SuperMag коментира рецептата Портокалова лимонада
SuperMag коментира рецептата Джинджифилова лимонада
SuperMag коментира рецептата Лимонада с джинджифил и мед
SuperMag коментира рецептата Лимонада с диня
SuperMag коментира рецептата Домашно лимончело
SuperMag коментира рецептата Ягодова напитка
Деница се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта