Бьоф Строганов

04.11.2025
0
35356

Графът и прочутият специалитет

Класическата руска кухня се ражда в края на 19. век и хармонично съчетава националните и европейските традиции. Най-типичен пример за това е „Бьоф Строганов“ – блюдо, измислено от готвача на известната търговска фамилия.

Ястието от малки късчета месо със сос е просто и  изключително вкусно. То е влязло в международната ресторантска кухня като руско, въпреки че стъпва на класическата френска кухня. Сосът се сервира не отделно, по френски, а заедно с ястието. 

Името на популярния специалитет „Бьоф Строганов” произлиза от две думи: френската бьоф – телешко, и руската фамилия Строганов. Повечето източници посочват руския граф Александър Григориевич Строганов за човека, на когото е кръстено прочутото ястие.

Строганови са стар аристократичен руски род, сроден с царската фамилия. Баща му – Григорий Александрович Строганов, е виден дипломат, посланик на Русия в три европейски държави и във всяка оставя спомен на добър политик. Той е известен в света и с това, че е подарил огромна библиотека на Томския университет, събирана повече от 200 години от барони и графове Строганови. По негов проект бил основан Одеският университет, наречен първоначално Новоросийски.

Но да се върнем на ястието.

Граф Строганов е останал в историята като любител на вкусната храна, обграден от най-добрите готвачи за времето си. Смята се, че един от тях е измислил ястието от малки късчета месо, което допаднало на вкуса на графа и впоследствие започнало да носи неговото име. Специалитетът веднага бил оценен от одеските автори на кулинарни книги. Именно те го въвеждат в употреба и най-вероятно дават име на ястието.

Съществува и друга, по-прозаична версия. Според нея ястието е измислено, когато престарелият Строганов загубил зъбите си и вече не можел да дъвче големи парчета месо. Мляното месо пък не било по вкуса на капризния граф. Може да е било и така!

Бьоф „Строганов“

Време за приготвяне: 30 минути

Необходими продукти за 2 порции:

500 г телешко бонфиле

100 г гъби

6 кисели краставички

20 г краве масло

2 глави лук

3 с. л. доматено пюре

1 с. л. горчица

100 мл бяло вино

100 мл течна сметана (или заквасена)

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1.Месото се нарязва на тънки ивици, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с разтопеното масло. 

2.Пържи се в сгорещен тиган без мазнина до златисто и се изважда в чиния.

3.В същия тиган се запържва нарязаният на ивици лук.

4.Прибавят се нарязаните на ивици гъби и когато станат златисти, се добавят нарязаните на ивички кисели краставички.

5.Деглазира се с виното и се сипват горчицата и доматеното пюре.

6.Месото се връща в тигана и се налива течната сметана. Овкусява със сол и черен пипер.

7.Поднася се с ориз, паста или картофено пюре.



Коментари (0)

190 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: