


Ястието от малки късчета месо със сос е просто и изключително вкусно. То е влязло в международната ресторантска кухня като руско, въпреки че стъпва на класическата френска кухня. Сосът се сервира не отделно, по френски, а заедно с ястието.
Името на популярния специалитет „Бьоф Строганов” произлиза от две думи: френската бьоф – телешко, и руската фамилия Строганов. Повечето източници посочват руския граф Александър Григориевич Строганов за човека, на когото е кръстено прочутото ястие.
Строганови са стар аристократичен руски род, сроден с царската фамилия. Баща му – Григорий Александрович Строганов, е виден дипломат, посланик на Русия в три европейски държави и във всяка оставя спомен на добър политик. Той е известен в света и с това, че е подарил огромна библиотека на Томския университет, събирана повече от 200 години от барони и графове Строганови. По негов проект бил основан Одеският университет, наречен първоначално Новоросийски.
Но да се върнем на ястието.
Граф Строганов е останал в историята като любител на вкусната храна, обграден от най-добрите готвачи за времето си. Смята се, че един от тях е измислил ястието от малки късчета месо, което допаднало на вкуса на графа и впоследствие започнало да носи неговото име. Специалитетът веднага бил оценен от одеските автори на кулинарни книги. Именно те го въвеждат в употреба и най-вероятно дават име на ястието.
Съществува и друга, по-прозаична версия. Според нея ястието е измислено, когато престарелият Строганов загубил зъбите си и вече не можел да дъвче големи парчета месо. Мляното месо пък не било по вкуса на капризния граф. Може да е било и така!
Бьоф „Строганов“
Време за приготвяне: 30 минути
Необходими продукти за 2 порции:
500 г телешко бонфиле
100 г гъби
6 кисели краставички
20 г краве масло
2 глави лук
3 с. л. доматено пюре
1 с. л. горчица
100 мл бяло вино
100 мл течна сметана (или заквасена)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1.Месото се нарязва на тънки ивици, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с разтопеното масло.
2.Пържи се в сгорещен тиган без мазнина до златисто и се изважда в чиния.
3.В същия тиган се запържва нарязаният на ивици лук.
4.Прибавят се нарязаните на ивици гъби и когато станат златисти, се добавят нарязаните на ивички кисели краставички.
5.Деглазира се с виното и се сипват горчицата и доматеното пюре.
6.Месото се връща в тигана и се налива течната сметана. Овкусява със сол и черен пипер.
7.Поднася се с ориз, паста или картофено пюре.


Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...

Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...

Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...

Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...

Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...