

Срещаме го навсякъде – в менютата на ресторантите, в кулинарните книги, в мрежата... Какво обаче свързва месото, рибата, тиквичките и крушите, та от всички тях може да се направи карпачо? Че произходът му е италиански е почти ясно от звученето на думата. Че става въпрос за името на художник от Ранния Ренесанс могат да се досетят запознатите с изобразителното изкуство. Но каква е връзката между платната на художника и чинията с карпачо, разбираме от поредната италианска афера...

Годината е 1930, а действието се развива в прочутия италиански град Венеция. Там, сред романтичните песни на гондолиерите и шума на вълните, Джузепе Чиприяни отваря „Harry's Bar”. Въпреки своята далновидност, той едва ли е подозирал, че създава любимото място на хайлайфа, което ще се превърне в истинска легенда в кулинарните среди. Клиентелата на бара е меко казано знаменита. На вечеря или просто на чашка, през годините там се отбиват Ърнест Хемингуей, Мария Калас, Орсън Уелс, Труман Капоти, Аристотел Онасис, Чарли Чаплин, лейди Даяна и принц Чарлз, Уди Алън и Никол Кидман.
Непреходността на своята слава барът дължи до голяма степен на графиня Амалия Нани Мочениго, която през 50-те години на миналия век била сред редовните клиенти. Високопоставената дама страдала от анемия и лекарите ѝ препоръчали да яде сурово месо. С това свое изискване тя определено изненадала маестро Чиприяни. Но изкусният италианец не се пречупил пред трудното изпитание, а напротив – то го вдъхновило, за да създаде един от шедьоврите на италианската кухня – карпачото.
Маестрото взел парче сурово контрафиле, нарязал го на съвсем тънки филии и за да омекоти вкуса, му добавил сос от майонеза, сос „Уорчестър“, подправки и лимонов сок. Ястието му пожънало истински успех и скоро започнало да се поръчва масово от клиентите в бара. Тогава, за да придаде изтънченост и за да е в крак с модата, Чиприяни кръщава кулинарното произведение в чест на художника Виторе Карпачо, който по това време излагал картините си във Венеция. Идеята да го кръсти така му хрумнала и поради сходството между червения цвят от картините на Карпачо и нюансите на суровото нарязано месо.
Всичко това стига до нас благодарение на сина на знамения Чиприяни – Ариго. В книгата си „Моят Harry's Bar” той разказва и историята на карпачото.
Ако след дълъг и тежък ден, сте се уморили от ежедневните еднообразни събития, можете да внесете лек венециански привкус в менюто си. Достатъчно е да си направите карпачо, а от какво точно – изборът е наистина голям. Има карпачо от риба, карпачо от месо, карпачо от круши, от тиквички, а в глобалната мрежа може да бъде намерено дори и карпачо от крокодил.
Карпачо от телешко
Време за приготвяне: 1 час
Необходими продукти за 4 порции:
400 г телешко бонфиле
100 мл зехтин „Екстра върджън“
1–2 лимона
100 г сирене „Пармезан“
каперси за поръсване
листа пресен спанак за украса
сол и пипер меланж на вкус
Начин на приготвяне:


Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...

Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...

Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...

Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...

Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...