Мелба

25.07.2025
0
35205

Оперната дива и прочутият десерт

Хубав ванилов сладолед, сочни, зрели праскови и малиново пюре…  Смеем да твърдим, че тази комбинация е действително съвършена. Всички обичаме мелбата, но малцина са се запитвали кой, как и защо я е нарекъл така. Ето накратко и поредната любопитна кулинарна история.

 

Смята се, че прочутият десерт е създаден в чест на прославената оперна певица Нели Мелба. След случайната среща между нея и легендарния френски готвач Огюст Ескофие в лондонския хотел „Савой“ се ражда любимата на милиони хора по света „Мелба“.

Но да караме поред.

Коя е оперната дива Нели Мелба?

Мелба е сценичният псевдоним на австралийката Хелън (Нели) Мичъл, една от великите примадони на XIX век. Звезда, спечелила сърцата на хиляди поклонници на оперното изкуство. Но и днес името ѝ се свързва най-вече с известния десерт.

Родена е през 1861 г. в Мелбърн в семейство, в което музиката е на почит. И двамата ѝ родители са родом от Шотландия, а когато се преселват в Мелбърн, баща ѝ става успешен строителен предприемач. Там тя получава музикално образование. Вече омъжена и с малко дете, започва едногодишно обучение в Париж, където взима частни уроци по пеене от прочутата по това време мадам Маркези и усилено изучава езици.

Именно по съвет на своята преподавателка мадам Маркези, Нели сменя фамилията си Мичъл със сценичния псевдоним Мелба – в чест на родния си град Мелбърн.

Специалистите определят нейния легендарен глас като „леко хладен“, „кристално чист“ го наричат почитателите ѝ, а противниците – леден. Животът ѝ е низ от пътувания, сцени и хотели по всички краища на света. През 1903 г. турнето в Австралия предизвиква такъв фурор, че Мелба е наречена Кралицата на пеенето.

Срещата между Мелба и Ескофие

Историята на създаването на мелбата е тясно свързано с партията на Елза в операта на Вагнер „Лоенгрин“. Тя изпълнява тази роля за първи път в лондонската Ковънт Гардън през 1890 г. и в следващите сезони се съпровожда със същия успех.

Знае се, че френският готвач Огюст Ескофие за първи път приготвя „Мелба“ в ресторанта на новия и елитен лондонски хотел „Савой“.  Заради близостта на хотела до Ковънт Гардън Нели Мелба винаги отсядала в него.

В своите мемоари великият готвач споменава, как на едно от представленията на „Лоенгрин“ певицата предложила билет на готвача. Когато на следващия ден тя се появила в ресторанта, той решил да ѝ се отблагодаря и да приготви за нея нещо много особено. Заради приказния лебед от първото действие той направил десерт от праскова и ванилов сладолед, покрит с карамелизирана захар, сервиран в сребърна купа и украсен с изрязана от лед лебедова опашка. Мадам Мелба била възхитена. Когато веднъж го срещнала в парижкия хотел „Риц“, тя веднага споменала тази запомняща се вечер.

Изобретението на Ескофие се увенчало с бърз и траен успех. Единственото, което Ескофие споменавал, че го притеснява, е че други готвачи спазват оригиналната рецепта.

 „Моята „Мелба“ е много прост десерт от узрели праскови, ванилов сладолед и малиново пюре. Всяко изменение на рецептата разрушава деликатното равновесие на нейния вкус. Понякога малиновото пюре се заменя с мармалад или желе от боровинки. Това напълно променя вкуса. Или сервират мелбата с бита сметана. Резултатите от подобни експерименти нямат нищо общо с първоначалната рецепта и едва ли могат да доставят радост на истинския ценител.“

 

Мелба

Време за приготвяне: 15 минути

Необходими продукти за 4 порции:

800 мл ванилов сладолед

4 праскови

150 г малини (замразени)

50 г пудра захар

1 стрък мента + за украса

Начин наприготвяне:

  1. Малините се разбиват в блендер заедно със захарта и ментата.

  2. Прасковите се нарязват на полумесеци.

  3. В чаши се редят праскови, сладолед и малинов сос. Гарнира се цели малини, резени праскови и листенца мента.

 

 

 



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: