

Смята се, че прочутият десерт е създаден в чест на прославената оперна певица Нели Мелба. След случайната среща между нея и легендарния френски готвач Огюст Ескофие в лондонския хотел „Савой“ се ражда любимата на милиони хора по света „Мелба“.
Но да караме поред.
Коя е оперната дива Нели Мелба?
Мелба е сценичният псевдоним на австралийката Хелън (Нели) Мичъл, една от великите примадони на XIX век. Звезда, спечелила сърцата на хиляди поклонници на оперното изкуство. Но и днес името ѝ се свързва най-вече с известния десерт.
Родена е през 1861 г. в Мелбърн в семейство, в което музиката е на почит. И двамата ѝ родители са родом от Шотландия, а когато се преселват в Мелбърн, баща ѝ става успешен строителен предприемач. Там тя получава музикално образование. Вече омъжена и с малко дете, започва едногодишно обучение в Париж, където взима частни уроци по пеене от прочутата по това време мадам Маркези и усилено изучава езици.
Именно по съвет на своята преподавателка мадам Маркези, Нели сменя фамилията си Мичъл със сценичния псевдоним Мелба – в чест на родния си град Мелбърн.
Специалистите определят нейния легендарен глас като „леко хладен“, „кристално чист“ го наричат почитателите ѝ, а противниците – леден. Животът ѝ е низ от пътувания, сцени и хотели по всички краища на света. През 1903 г. турнето в Австралия предизвиква такъв фурор, че Мелба е наречена Кралицата на пеенето.
Срещата между Мелба и Ескофие
Историята на създаването на мелбата е тясно свързано с партията на Елза в операта на Вагнер „Лоенгрин“. Тя изпълнява тази роля за първи път в лондонската Ковънт Гардън през 1890 г. и в следващите сезони се съпровожда със същия успех.
Знае се, че френският готвач Огюст Ескофие за първи път приготвя „Мелба“ в ресторанта на новия и елитен лондонски хотел „Савой“. Заради близостта на хотела до Ковънт Гардън Нели Мелба винаги отсядала в него.
В своите мемоари великият готвач споменава, как на едно от представленията на „Лоенгрин“ певицата предложила билет на готвача. Когато на следващия ден тя се появила в ресторанта, той решил да ѝ се отблагодаря и да приготви за нея нещо много особено. Заради приказния лебед от първото действие той направил десерт от праскова и ванилов сладолед, покрит с карамелизирана захар, сервиран в сребърна купа и украсен с изрязана от лед лебедова опашка. Мадам Мелба била възхитена. Когато веднъж го срещнала в парижкия хотел „Риц“, тя веднага споменала тази запомняща се вечер.
Изобретението на Ескофие се увенчало с бърз и траен успех. Единственото, което Ескофие споменавал, че го притеснява, е че други готвачи спазват оригиналната рецепта.
„Моята „Мелба“ е много прост десерт от узрели праскови, ванилов сладолед и малиново пюре. Всяко изменение на рецептата разрушава деликатното равновесие на нейния вкус. Понякога малиновото пюре се заменя с мармалад или желе от боровинки. Това напълно променя вкуса. Или сервират мелбата с бита сметана. Резултатите от подобни експерименти нямат нищо общо с първоначалната рецепта и едва ли могат да доставят радост на истинския ценител.“
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...