


Има спорове кой, за кого и къде го е създал, но всички истории потвърждават тезата, че добър готвач приготвя ястие, което съчинява на момента за свой любим клиент.
Според сведенията от края на 19. век пръв това е сторил Джордж Грийнуолд, главен готвач на хотел „Брайтън Бийч“ в Бруклин, Ню Йорк, в чест на своя работодател Едуард Кларк Кинг III и съпругата му. Ястието толкова се харесало на съпрузите Кинг, че още на другия ден било записано в менюто на ресторанта, при това с доста висока цена. Името на Едуард Кларк Кинг III кара човек наистина да си помисли, че той е потомък на някой недоубит крал. Но всъщност баща му е бил доста скромен човек и докрай се е опъвал ястието да съдържа в името си помпозното „ала Кинг“.
Самият хотел „Брайтън Бийч“ пък е интересен с това, че е наречен на най-големия английски курорт. Освен това навремето е преместен от остров Кони Айлънд на континенталната част в Манхатън с помощта на влак от 150 вагона и 6 локомотива.
Има подобни истории за други готвачи, за други заведения, за други любими постоянни клиенти... По- интересното е, че ястието скоро се разпространява не само в големите ресторанти, но дори в закусвалните и училищните столове. То става особено популярно в менюто за дамски партита, защото се приготвя и поднася лесно, а и може да се хапва само с вилица. Широката му разпространеност предизвиква вълна от по-нататъшни проучвания и резултатите не закъсняват. Подобна рецепта е открита в готварски книги от същата епоха. В тях ястието е записано като обикновено и непретенциозно, дават се най-различни варианти, но основният набор от продукти е минимален и рецептата се приготвя, кажи-речи, за минути. Останалите версии почти повтарят тази, само дето имената на хората и ресторантите са различни.
Та що за ястие е това?
Неизкушените в кулинарната терминология, т.е. тези, които просто обичат да си похапват добре, биха казали, че това си е най-обикновено пиле с бял сос, хайде да е по френски, „Пиле фрикасе”. Да. Най-обикновено пиле фрикасе, ястие уж простичко, но си иска майстора. И си го намира в лицето на Джордж Грийнуолд. Как е обогатил рецептата той? Добавил е гъби и накълцани зелени и червени чушки в соса, а и доста го е подсилил с разбито краве масло, мляко и сметана. Освен лимон, с който обикновено се подправя фрикасето, той е използвал сос „Уорчестър“ и ароматно вино (шери или мадейра)... Гъбите не са били обикновени печурки, а трюфели. Въобще – царско ястие, откъдето и да го погледнеш.
Пиле ала Кинг
Необходими продукти за 2 порции:
400 г сварено бяло месо от пиле (гърди)
3 ч.л. краве масло
1 зелена чушка
100 г гъби
3 ч.л. брашно
1 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. сметана
1 печена червена чушка
1 жълтък
1 с.л. вино „Мадейра“
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Съвет: По желание ястието се поднася с препечена филийка, сухарчета или сварен ориз.


Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...

Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...

Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...

Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...

Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...