Пиле „Диван“

12.09.2025
0
10458

 

Великото винаги е просто

Ако има нещо, което първо да приковава вниманието ни към тази рецепта, то това е името. Що за странен начин да кръстиш рецепта? И на кого би му хрумнало да нарече иначе вкусното ястие от пилешко и броколи с ароматен сос по този начин?

В крайна сметка нещата не са толкова несъвместими, колкото изглеждат на пръв поглед. Противно на очакванията, специалитетът не носи името на някоя прочута мебелна фабрика, а е наречен на несъществуващия вече нюйоркски ресторант The Divan Parisien Restaurant. Но как се случва така, че името на специалитета надживява ресторанта, в който е създаден?

Това съвсем не е рядко срещано явление в кулинарния свят, още повече че в средата на 50-те години на миналия век въпросният ресторант е бил уютно кътче за похапване в добра компания, обзаведено с комфортни дивани, които обхващат целия салон. И сега идва ред на големия спор – дали под диван се разбира удобната мека мебел, с която е обзаведено заведението, или се има предвид обстоятелството, че думата диван означава също така и султански съвет, което пък от своя страна съдържа намек, че става въпрос за място, където се срещат изтъкнати хора.

Едва ли някой би могъл да каже с точност, още повече че вече никой не си спомня името нито на собственика на ресторанта, нито на главния готвач, създал рецептата. За сметка на това и до днес се помнят адреса на ресторанта (Трийсет и трето Ийст Авеню и Четирийсет и осма улица), както и оригиналната рецепта на „Пилешко диван“.

Ясно е едно – собственикът е искал The Divan Parisien Restaurant да бъде място, където могат да се опитат специалитети от френската кухня така, както се приготвят в Париж. Великото е винаги просто. Такава е и рецептата за „Пилешко диван“. Така че можете да си я приготвите, да седнете на дивана в хола и да се отдадете на вкусната комбинация от пилешко, броколи, подходящ сос със сметана и „Пармезан”.

Пиле „Диван“

Време за приготвяне: 50 минути

Необходими продукти за 4порции:

600 г пилешки гърди

500 г броколи

2 с.л. брашно

2 с.л. краве масло

200 мл пилешки бульон

200 мл прясно мляко

150 г заквасена сметана

80 г сирене „Пармезан”

1/4 ч. л. настъргано индийско орехче

олио за намазване

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Пилешките гърди се мажат с олио, овкусяват се със сол и черен пипер и се готвят от двете страни в сух, сгорещен тиган.
  2. Изваждат се и се нарязват на кубчета.
  3. Броколите се нарязват и се бланшират във вряща подсолена вода. След това се шокират с леденостудена вода и се отцеждат.
  4. Брашното се запържва в маслото. Налива се бульонът и се бърка, докато се сгъсти. Сипва се млякото и се готви на умерен огън, докато сосът се сгъсти.
  5. Съдът се дърпа от котлона, добавя се половината настърган пармезан и се разбърква добре, за да се разтопи сиренето.
  6. Слага се сметаната, разбърква се отново и се овкусява със сол и индийското орехче.
  7. Броколите и пилешкото месо се разпределят в намазана с олио тава за печене.
  8. Заливат се със соса и се поръсват с останалия настърган пармезан. Ястието се пече около 20 минути в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор.

Съвет: По желание се сервира със сварен ориз.



Коментари (0)

122 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: