

В крайна сметка нещата не са толкова несъвместими, колкото изглеждат на пръв поглед. Противно на очакванията, специалитетът не носи името на някоя прочута мебелна фабрика, а е наречен на несъществуващия вече нюйоркски ресторант The Divan Parisien Restaurant. Но как се случва така, че името на специалитета надживява ресторанта, в който е създаден?
Това съвсем не е рядко срещано явление в кулинарния свят, още повече че в средата на 50-те години на миналия век въпросният ресторант е бил уютно кътче за похапване в добра компания, обзаведено с комфортни дивани, които обхващат целия салон. И сега идва ред на големия спор – дали под диван се разбира удобната мека мебел, с която е обзаведено заведението, или се има предвид обстоятелството, че думата диван означава също така и султански съвет, което пък от своя страна съдържа намек, че става въпрос за място, където се срещат изтъкнати хора.
Едва ли някой би могъл да каже с точност, още повече че вече никой не си спомня името нито на собственика на ресторанта, нито на главния готвач, създал рецептата. За сметка на това и до днес се помнят адреса на ресторанта (Трийсет и трето Ийст Авеню и Четирийсет и осма улица), както и оригиналната рецепта на „Пилешко диван“.
Ясно е едно – собственикът е искал The Divan Parisien Restaurant да бъде място, където могат да се опитат специалитети от френската кухня така, както се приготвят в Париж. Великото е винаги просто. Такава е и рецептата за „Пилешко диван“. Така че можете да си я приготвите, да седнете на дивана в хола и да се отдадете на вкусната комбинация от пилешко, броколи, подходящ сос със сметана и „Пармезан”.
Време за приготвяне: 50 минути
Необходими продукти за 4порции:
600 г пилешки гърди
500 г броколи
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
200 мл пилешки бульон
200 мл прясно мляко
150 г заквасена сметана
80 г сирене „Пармезан”
1/4 ч. л. настъргано индийско орехче
олио за намазване
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Съвет: По желание се сервира със сварен ориз.
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...