Всеки изкушен чревоугодник все някога си е задавал въпроса защо любимият му сандвич се нарича така и каква е връзката му със Сандвичевите острови. Така неизбежно е попадал на историята за английския благородник Джон Монтегю, първи лорд на Адмиралтейството и четвърти граф на Сандвич – малко градче в Югоизточна Англия. Та според легендата, той, една нощ през 1762 г. сред продължителна и все по-увлекателна игра на карти поръчал на готвача да му поднесе изпеченото за вечеря месо между две филии хляб. Не за друго, а за да може да хапне, без да си прекъсва играта.
Какво знаем със сигурност за този граф?
Историята е съхранила образа на граф Джон Монтегю Сандвич като дълбоко неморален човек както в личния, така и в обществения живот. Като първи лорд на Адмиралтейството – ключова позиция в една морска империя, неговата некомпетентност в значителна степен помогнала за успеха на Американската революция. Твърди се, че успял да доведе флота до състояние на пълно объркване точно когато американците решили да скъсат с метрополията.
Графът бил основна фигура в една лондонска сатанистка компания, известна като The Hell Fire Club. Клубните занятия включвали главно пиене, хазарт, разврат, изучаване на римски порнографски стихчета и отслужване на пародийни богохулни меси (black masses) пред специален олтар на централно място в седалището на клуба. Особено активен в тези занимания бил граф Сандвич. Според някои негови сподвижници той бил „пакостлив като маймуна и похотлив като козел“. Което обаче не му е пречело да бъде близък с краля и да има значително влияние в управлението на страната.
Твърди се, че известният американски общественик Бенджамин Франклин обичал да гостува в клуба, когато посещавал Лондон. Според собствените му обяснения това бил най-добрият начин да види светилата на британското правителство, събрани на едно място.
Граф Сандвич умрял през 1792 г. Шегаджии предлагали на гроба му да се постави следната епитафия: „Малко са хората с толкова много обществени служби, от които да са изпълнили толкова малко.“
Карти или работа?
Един от доброжелателните биографи на влиятелния граф твърди, че всичко това са клюки, а през 1762 г. сър Джон Монтегю бил изключително зает с държавни дела и измислил споменатите филии с печено говеждо единствено за да не става за обяд от своето писалище. Карти или работа? Какъвто и да е отговорът той по същество не променя социалната функция на сандвича като удобен начин времето за ядене да се употреби за друго важно нещо.
Между другото Джон Монтегю бил покровител на капитан Джеймс Кук, откривателя на Нова Зеландия, Австралия и Хаваите. Малко преди да бъде изяден от туземците, той кръстил част от Хавайския архипелаг на своя патрон. Така сър Монтегю се оказал кръстник на Сандвичевите острови.
И накрая, още нещо любопитно, свързано с човека, дал своето име на сандвича и на островите... Те можеше да се наричат по друг начин, ако прадядото на Джон Монтегю беше взел титлата граф на Портсмут, каквато вероятност е съществувала. Сега щяхме да хапваме портсмунти. Е, сандвичи май звучи по-вкусно!
Сандвич с кашкавал и шпеков салам
С нежен бешамел, запечен кашкавал и вкусен шпеков салам – тези топли сандвичи са истинска наслада за небцето
Време за приготвяне: 40 минути
Необходими продукти за 2 бр.:
4 филии хляб (за тост)
250 мл прясно мляко (затоплено)
1 щипка индийско орехче
200 г кашкавал
100 г шпеков салам
1 с. л. брашно
1 с. л. краве масло
1 с. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1.Хлябът се запича за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Кашкавалът се настъргва. Саламът се реже на тънки парчета.
2.Маслото се загрява и в него до златисто се запържва брашното.
3.Налива се затопленото мляко и се бърка енергично, докато се получи гладък гъст бешамел.
4.Оттегля се от огъня и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбърква се.
5.Препечените филийки се мажат тънко с горчицата.
6.Върху една филия се поръсва настърган кашкавал, слагат се парчета салам и отново се поръсва с настърган кашкавал (част от настъргания кашкавал се заделя за накрая).
7.Захлупва се с друга филия, с намазаната страна надолу. Така се приготвят всички сандвичи и се редят в тава.
8.Сандвичите се заливат с бешамела и се поръсват с останалия кашкавал.
9.Пекат се около 10 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор.
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...