Атрактивни и вкусни

21.06.2016
0
3491

Счита се, че произхождат от Перу и Чили. През 18. век плодовете били парфюмирани и носени като украшения (огърлици) от местните жени в Перу. Днес физалите виреят в топлите умерени и субтропичните региони по целия свят. По форма, размер и структура, симпатичните оранжеви плодове наподобяват малки доматчета, които обаче отчасти или изцяло са затворени в голям пашкул. Първоначално те са зелени, а когато узреят, пашкулът става светлокафяв, а плодовете – жълто-оранжеви.

Пресните плодове на физалите могат да бъдат съхранявани дълго време в съд, на сухо място. Така те се запазват в добро състояние дори и след няколко месеца. Смята се, узрелите плодове са отличен естествен източник на витамин P и съдържат голямо количество пектин.

Като всеки друг плод и физалите могат да се хапват сурови или да се добавят в плодови салати, плодови коктейли и десерти. Много вкусни са, например, потопени в шоколад. Идеални са за приготвяне на мармалади, желета, сосове, пайове, пудинги и сладоледи. В Колумбия физалите се варят с мед и се ядат като десерт. Англичаните пък използват пашкула, за да потопят плода в захарна глазура.

Pinterest


Коментари (0)



Vasil Gerginski се регистрира в сайта.
Илкова коментира рецептата Бананова торта с лешници
Илкова коментира рецептата Хляб на балони
Vili Bakalska се регистрира в сайта.
Жан сготви Гирос
Mariyana Petrova коментира рецептата Пиле „Тандури“ на скара
Петя коментира рецептата Хрупкаво свинско на фурна
Красимир коментира рецептата Кашник
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта