Влияят ли въглехидратите на привлекателността ни?

14.03.2024
0
1206

Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички…  Факт е, че всички ги обичаме. И ако мнозина от нас си дават сметка, че това едва ли е най-здравословната закуска на света, то едва ли някой се замислял каква е връзката ѝ с привлекателността на лицето.

Изследователи от университета в Монпелие са установили, че количеството въглехидрати, което човек консумира, е статистически свързано с привлекателността на лицето му, оценявана от хетеросексуални представители на противоположния пол.

В изследването са участвали 104 мъже и жени от Франция, като някои от тях са получили високогликемична закуска, а други – нискогликемична. Те били помолени също да попълнят въпросник, за да посочат колко рафинирани въглехидрати обикновено консумират. След това други хетеросексуални доброволци оценявали привлекателността на лицето на представители на противоположния пол по снимки, направени два часа след предоставената закуска.

Френските учени установили, че хората, които закусват с рафинирани въглехидрати – бял хляб, печива, сладки храни, може да се сторят по-непривлекателни на противоположния пол.

Според резултатите тези, които са имали високогликемична закуска с рафинирани въглехидрати, за които е известно, че повишават нивата на кръвната захар, получили по-ниска оценка за привлекателността на лицето както при мъжете, така и при жените.

От друга страна консумацията на високоенергийни храни по това време е свързана с по-високи оценки за привлекателност.

Рафинираните въглехидрати са храни, обработени по начин, който обикновено премахва голяма част от хранителната им стойност, като например бялото брашно, захарта, много пакетирани закуски.

Изследването показва също, че постоянната консумация на рафинирани въглехидрати на закуска е свързана с по-ниски оценки за привлекателност, независимо от фактори като индекс на телесна маса и възраст, пише БТА, кат се позовава на публикация на Прес асосиейшън.



Коментари (0)

122 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: