Топ 4 на най-полезните плодове0
1044

Всеки път, когато посегнем към парче плод вместо към каквото и да е сладко лакомство, това си е абсолютна победа за здравето. Плодовете са бонбоните на природата и за разлика от десертите, които ни изкушават във всеки магазин, научно доказано е, че редовното им включване в диетата е винаги добре за здравето ни.

И макар всички плодове да са полезни, има един, който според специалистите по хранене е най-здравословен от всички. Така че винаги, когато се чудите кой да изберете, няма да сбъркате, ако се спрете на него.

Ето и топ 4 на най-полезните плодове, според специалистите по хранене:

1. БОРОВИНКИТЕ

Нареждат се начело в списъка на най-здравословните плодове, защото са пълни с различни хранителни вещества – най-вече антоцианини и полифеноли, които са мощни фитохимикали, пише сайтът Parade, като се позовава на публикациите на трима изтъкнати американски диетолози.

Според тях антоцианините в боровинките доказано намаляват възпаленията в мозъка, както и подпомагат паметта и настроението. Това ги прави отлична храна за здравето на мозъка.

Антиоксидантите в боровинките са полезни и за здравето на сърдечно-съдовата система. Научни изследвания показват, че редовната консумация на боровинки е свързана с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, както и с поддържане на здравословно тегло и намаляване на риска от диабет тип 2.

Боровинките са полезни и за здравето на червата. Фитохимикалите, които се съдържат в тях, служат и за храна на полезните чревни бактерии, а наличието на фибри допълнително засилва техните благоприятни за червата качества, обясняват специалистите по хранене. Освен всичко дотук, боровинките съдържат и витамин С и манган, които подпомагат здравето на имунната система, и се нареждат сред най-добрите източници на витамин К, който пък подпомага здравето на костите.

2. ЯБЪЛКИТЕ

Те са сред най-здравословните плодове, защото, подобно на боровинките, са пълни с фибри, витамин С и полифеноли – вид антиоксиданти. Научни изследвания доказват, че редовното консумиране на две ябълки дневно може да помогне за намаляване на лошия холестерол, което ги прави здравословна храна за сърцето.

Фибрите в ябълките могат също така да забавят изпразването на стомаха, което се оказва благоприятно за намаляване на теглото и противодействие на затлъстяването. Друго предимство на ябълките е, че е лесно да ги носиш със себе си и да ги хапваш в движение.

Проучванията доказват, че хората, които ежедневно консумират ябълка, се нуждаят от по-малко лекарства, споделят диетолозите. Така че една ябълка на ден наистина може да държи лекаря далеч.

3. ЯГОДИТЕ

Те са другите плодове, която оглавяват списъка на диетолозите с най-здравословните храни. Тези красиви плодове с форма на сърце са отличен източник на фибри и различни витамини и минерали, включително витамин С, както и на различни биоактивни съединения, за които е доказано, че играят роля в укрепването на човешкото здраве и превенцията на болести.

4. ДИНЯТА

Ако сте любители на динята, значи сте късметлии, защото това е още един от най-здравословните плодове, които можете да ядете. Тъй като динята е съставена предимно от вода, консумацията ѝ е чудесен начин да останем хидратирани. Пълна с ликопен, естествен антиоксидант, както и с витамин А, витамин С и различни антиоксиданти, динята играе голяма роля в подобряване на здравето на кожата. Научните изследвания показват, че редовното консумиране на диня е свързано и с понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

И накрая...

Всички плодове носят ползи за здравето, така че смело избирайте тези, чийто вкус ви харесва най-много, независимо дали това са банани, киви, къпини или други. Но ако искате да изберете възможно най-здравословния плод, посегнете към шепа боровинки.

Снимки: freepik и архив „Бон Апети“

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: