Ако Ева обичаше ягоди...0
64101

Може би все още щяхме да сме в Рая, където качеството ни на живот щеше да е къде-къде по-добро, ако не се беше появил един на пръв поглед безобиден плод – ябълката. След тази случка тя би следвало да попадне в изгнание и никой повече да не се сети за нея. Но вместо това всички я обичаме и сме склонни да оправдаем Ева и да посегнем към този сочен, полезен плод, с неподозирана притегателна сила. А нека не забравяме, че ябълката все пак идва от Дървото на познанието...

Ябълката е може би единственият плод, който символизира толкова  много противоположни неща. Тя се възприема от различните народи за символ на плодородие, любов, знание, мъдрост и обожествяване, но заедно с това и съблазън, измамност, греховност.

В по-нови времена е редно да се запитаме щеше ли да го има законът за гравитацията, ако Исак Нютон беше задрямал под някой дъб? От тази гледна точка, ябълката се превръща в съдбовен плод, достоен за уважение.

Освен всичко друго, ябълките са богати на минерални соли, като калций, желязо и магнезий, витамини от В групата, витамини РР и С. Тя се препоръчва при физическа отпадналост, високо психическо напрежение, при претоварване, в оздравителния процес при хора, прекарали тежки болести, при анемия, ревматизъм, подагра, бронхиални инфекции и стомашно-чревни неразположения. Може да се приема от диабетици, както и от хора, които имат проблеми с черния дроб.

Още едно нещо не може да се отрече на ябълката. Освен че притежава терапевтични и лечебни свойства, тя е вкусен плод, който чудесно пасва на всеки кулинарен опит. С нея можете да приготвите всичко – от ароматен пай до мармалад за гарнитура на шницели, както правят Германия.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: