Може би все още щяхме да сме в Рая, където качеството ни на живот щеше да е къде-къде по-добро, ако не се беше появил един на пръв поглед безобиден плод – ябълката. След тази случка тя би следвало да попадне в изгнание и никой повече да не се сети за нея. Но вместо това всички я обичаме и сме склонни да оправдаем Ева и да посегнем към този сочен, полезен плод, с неподозирана притегателна сила. А нека не забравяме, че ябълката все пак идва от Дървото на познанието...
Ябълката е може би единственият плод, който символизира толкова много противоположни неща. Тя се възприема от различните народи за символ на плодородие, любов, знание, мъдрост и обожествяване, но заедно с това и съблазън, измамност, греховност.
В по-нови времена е редно да се запитаме щеше ли да го има законът за гравитацията, ако Исак Нютон беше задрямал под някой дъб? От тази гледна точка, ябълката се превръща в съдбовен плод, достоен за уважение.
Освен всичко друго, ябълките са богати на минерални соли, като калций, желязо и магнезий, витамини от В групата, витамини РР и С. Тя се препоръчва при физическа отпадналост, високо психическо напрежение, при претоварване, в оздравителния процес при хора, прекарали тежки болести, при анемия, ревматизъм, подагра, бронхиални инфекции и стомашно-чревни неразположения. Може да се приема от диабетици, както и от хора, които имат проблеми с черния дроб.
Още едно нещо не може да се отрече на ябълката. Освен че притежава терапевтични и лечебни свойства, тя е вкусен плод, който чудесно пасва на всеки кулинарен опит. С нея можете да приготвите всичко – от ароматен пай до мармалад за гарнитура на шницели, както правят Германия.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...